Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене в списъка със защитени географски индикации на ЕС. То влиза в листата на близо 1650 вече защитени земеделски продукти.
„Българско бяло саламурено сирене е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те са получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и предназначени за консумация”, добавят от ЕК.
Миналата седмица стана ясно, че и българското кисело мляко бе вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт.