Четири нови програми за подпомагане на свободните артисти вече са в ход. В секторите музика, театър, танц и визуални изкуства Министерството на културата ще разпредели общо 5 млн. лв.

Актьорът Ованес Торосян се надява мерките този път да проработят, а в свободното си време се грижи за младо плодно дръвче.

„Не смятам, че сега трябва като едни хали, които върху  някакъв залък хляб да се хвърлим, а наистина разумно тези средства, които са твърде малко, да бъдат използвани. Проблемът е общ, културата не е лична акция, каприз, а нещо, което свързано с цялата нация“, казва Торосян.

Актьорът вече работи върху нова пиеса за Плевенския театър. По други свои проекти обаче остава част от независимия сектор.

Акад. Александър Балкански наглежда празната площадка на своя цирк, класиран на пето място в света, който сега няма шанс да отвори на открито: „Представете си тази хубава циркова площадка, точно в центъра да сложим манежа – 60 стола, и да играят артисти. Това е циркаджийска история. Ние твърдо сме решили да изчакаме момента, в който министерството ще каже: „Вход свободен, шоуто да започва!“.

Снимка: btvnovinite.bg

Първото представление ще бъде безплатно за всички лекари в София, второто за полицаите, а датата на откриването ще е 1 септември, каза още Балкански.