Повечето кина нямат готовност да отворят врати, въпреки разхлабването на мерките. Театрите пък масово се готвят за представления на открито.

В двора на Кукления театър се строи в момента сцена на открито. Тя трябва да бъде завършена до края на месец май, а от началото на юни на тази сцена да бъдат изнесени първите театрални детски постановки.

Снимка: bTV

Идеята за откритата сцена се ражда преди повече от десет години, завършването й обаче става факт по време на карантината. На мястото на бившата Камерна зала и дърводелска работилница в двора на Кукления театър вече има изградена сцена, която може да побере до четирима актьори.

„Публиката ще влиза от един вход, ще излиза от друг, няма да има струпване на каси, билети онлайн, столовете ще бъдат наредени на 30 процента от сценичното пространство“, заяви Петър Влайков, заместник-директор на Куклен театър – Пловдив.

Театър "София" отваря врати още в четвъртък на открита сцена. За посетителите са подготвени дензифектант и резервни маски.

„В момента подготвяме сцената, тя е за около 120 човека, 30% са около 40 души. 40 при един строго определен ред. Ще започнем с "Апетит за череши", нарекохме апетит за театър с апетит за череши“, заяви Ириней Константинов- директор на Театър "София".

Снимка: bTV

За разлика от театрите повечето кина взеха решение да не отварят врати. Според тях условията са неизпълними, тъй като при такава заетост операторите не биха могли да покрият нуждите си.

Снимка: bTV

„Два от големите кинооператори нямат възможност да отворят киносалоните, един от по-малките се правят планове и организация да започнат работа от петък“, заяви Божидар Илиев –п редседател на  "Асоциация на българските киносалони".

Липсва персонал, както и нови заглавия. Не са ясни още и санитарните мерки, при които биха могли да работят отново.

Всяка една културна инстутция в момента сама решава кога ще може да отвори и да приема посетители.