Отсъпката за шофьорите продължава до края на годината. Днес с решението на Министерския съвет бяха отпуснати още 38 млн. лева за обезпечаване на компенсацията. Тя е 25 стотинки за литър обикновен бензин или дизел.

С актуализацията на бюджета за 2022 г. през лятото депутатите приеха мярката, като тя трябваше да действа до края на тази година или до изчерпване на отпуснатите 150 млн. лв. В края на миналия месец обаче финансовият министър Росица Велкова обяви, че няма да има субсидия за горивата през декември поради липса на средства. С гласуваните днес милиони този недостиг се попълва, съобщават от Министерски съвет.

Припомняме, че министърът на икономиката Никола Стоянов вече потвърди, че се работи по схема за подпомагане и през 2023 г., като служебното правителство вече иска да субсидира и фирмите. А парите трябва да дойдат от планирания данък върху свръхпечалбите на "Лукойл Нефтохим".

Преди два дни служебният кабинет проведе среща с ръководството на рафинерията в Бургас. Тогава от руската компания обещаха, че ще промени начина си на работа и вече ще извършва счетоводно цялата си дейност в България, като по този начин в бюджета на страната ни ще влизат около 700 млн. лв. В замяна обаче от компанията поиска българското правителство да я защити пред Европейската комисия и да осигури възможност за износ на преработени горива след влизането в сила на забраната в целия ЕС.

Днес транспортният министър Христо Алексиев отново заяви пред журналисти в Министерския съвет, че дерогацията за вноса на руски нефт в България, която страната получи в шестия пакет от санкции, важи и за продуктите, произведени от този петрол. Европейската комисия обаче вече на няколко пъти заяви, че дерогацията е само за вноса на петрол, а не за износ на готови продукти.