От днес се възстановяват присъствените часове по практика за ученици и студенти, но ограниченията не падат едновременно и за всички. Кои се върнаха се в клас?

За децата от V до XII клас вече може присъствено да се провеждат някои изпити, индивидуални практически часове и областни и общински кръгове на олимпиади, които не могат да се организират онлайн.

При студентите присъствено ще се провеждат практически обучения и изпити по практика, семестриални изпити, които включват практическа част, държавни изпити и защити на дипломни работи.

Всички учебни занимания трябва да са при спазване дистанция и дезинфекция.

В гимназията по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ вече няколко часа учениците разглобяват, поправят и изучават двигатели. Практическите им занятия се провеждат за първи път от въвеждането на по-строгите мерки срещу коронавируса.

В 8 часа сутринта урокът започна, но не през устройство и онлайн, а на живо.

Часовете по практика през последните седмици представлявали демонстрационни видеоклипове, които преподавателят изпраща на учениците си. „Липсваше ми практиката. Онлайн обучението, само клипове – трудно е, само гледаш, а искаш да пипнеш“, казва ученикът Денислав Китанов.

До края на първия срок остават две седмици. „Практиката е критерий на истината. Ако ти не го докажеш на практика, ти не си го научил. Може да знам много неща, но трябва да ги докажа“, казва старши учителят Милко Миленков.

Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.

Преди да започнат работа по двигателите, учениците трябва да се дезинфекцират, мери им се температурата, часовете започват по различно време.

Връщането е поетапно, като първи в клас влизат предимно XI и XII клас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!