Ако ситуацията позволява, началото на втория срок или 4 февруари се обмисля като дата за връщане на учениците в клас, с приоритет ще се обърнем към VII и XII клас. Това каза Евгения Костадинова от Министерството на образованието в студиото на „Тази сутрин“.

Тя уточни, че с какви темпове и кои випуски, както и как ще се връщат, ще се реши допълнително.

Готови сме за масово тестване на учителите в София на 25 януари, добави Асен Александров, директор на 51-во училище „Елисавета Багряна“.

Снимка: bTV

От учителите 21% средно са заявили, че искат да се ваксинират, но според Костадинова това ще се промени и ще са повече.

Снимка: bTV

Засега най-нисък е процентът за ваксинация в Монтана. А по-висок от средния е в Кюстендил.

Снимка: bTV

В 600 училища не е имало сблъсък с коронавируса – те са по-скоро в малките населени места. И учители, и ученици, както и родители е нормално да си задават въпроса защо не присъстват в клас, коментира Евгения Костадинова.

Директорът на 51-во училище „Елисавета Багряна“ Асен Александров заяви, че една трета от учителите му ще се ваксинират, 15% пък са прекарали вируса.

До юни -юли месец 70 на 100 от учителите ще са ваксинирани, смята той.

Според него е възможно класовете да се разделят на две и всички да се върнат в училище.

Относно матурите експерти смятат, че е подготовката може да се случи и в електронна среда.

Снимка: bTV

"Подготовката за матурите и други важни неща може да се случват еднакво ефективно и в електронна среда. А вариантът с връщане през февруари е приемлив, ако разпространението на вируса остане ниско". Това коментира пък д-р Момчил Баев, експерт по обществено здраве, член на “Фейсбук“ групата "Родители за безопасно образование".

Според него повечето родители са за присъствената форма на обучение.

Вижте още във видеото.