Признание за украински деец в центъра на София. В памет на проф. Михайло Драгоманов - историк и преподавател, е открита плоча пред входа на столичен хотел.

През 19-и век професорът по всеобща история е специално поканен да преподава в Софийското висше училище, както са наричали тогава Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Проф. Михайло Драгоманов е роден в град Гадяч, в пределите на Руската империя, на 18 септември, 1841 година. Веднага след дипломирането си преподава в Киевската гимназия.

През 1889 г. приема поканата  на Софийския университет, тогава известен като „Висшето училище“. Заема поста на професор по всеобща история, на който  остава до смъртта си през 1895 година.

„Той допринася много не само като преподавател, но и като възпитател - и на млади учени от Висшето училище, и на много студенти“, коментира Антонина Якимова – заместник-председател на Сдружение „Мати Украйна“.

 

Симпатиите на българския народ проф. Михайло Драгоманов печели заради позицията си за националноосвободителните борби на Балканите.

Във вестника на Любен Каравелов „Свобода“ се споменава, че името на Драгоманов е познато на мнозина българи заради своята „писателска деятелност“.

С бележития български филолог и политик Иван Шишманов осъществяват съвместна издателска дейност.

„Мисля, че България като една от страните в Европейския съюз ще има едно допълнително свидетелство, че от онова време е имало много интересни чужденци, учени, художници, творци“, коментира Антонина Якимова.

Библиотеката на проф. Драгоманов става основа за създаването на Университетската библиотека. В сградата на Софийския университет се помещава и друга паметна плоча в негова чест.

„Тук е имало къща, където са живели сем. Драгоманови. Когато къщата е била вече разрушена, разбрах, че собственикът на новата сграда е поискал тук да бъде поставена плочата“, казва още Антонина Якимова. 

Творбите на проф. Михайло Драгоманов стават вдъхновение на няколко поколения български писатели и запознават чуждестранните учени с народно-поетичните традиции на българите.

По темата работи стажант-репортерите Лазарина Бончева и Андрей Романов.