Ще подкрепя инициатива за издигане на паметна плоча на Гоце Делчев в село Баница в днешна Гърция по повод 120 години от неговото убийство, които се навършат през 2023 г. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с държавния глава на Гърция Катерина Сакеларопулу, предаде БГНЕС.

„България и Гърция загърбиха всички противоречия в миналото и в момента са модел и пример за стратегическо партньорство и разбирателство, каза още българският държавен глава. Аз не виждам проблем, Гърция, която е суверенна държава, и има грижата за паметниците на своя територия да предостави възможност за такъв паметник, още повече, че Гоце Делчев е радетел за свободата на всички хора, независимо в коя държава са живели“, заяви още Радев.

"За мен бъдещето на света е като територия за културно сътрудничество", цитира държавният глава думите на Гоце Делчев и посочи, че това е точно онова, което днес правят с Република Гърция.

„Ако има молба за поставянето на паметна плоча на Гоце Делчев в село Баница, Серес, компетентните органи ще я разгледат“, добави Катерина Сакеларопулу.