Мерките за сигурност по граничните пунктове и по летищата у нас срещу COVID-19 бяха засилени. 34 полета седмично пристигат от Италия у нас, което прави между 4 и 5 хиляди души, още толкова влизат и през граничните пунктове, изчислиха здравните власти.

Става дума за огромен брой хора, които трябва не само да бъдат проверени от медиците и граничарите, но и по надлежния ред да бъдат събрани техните данни. Именно тези данни може да се окажат ключови при овладяване на евентуална криза със заразата.

Всички пътници, които пристигат от Италия, вече минават през специален коридор на Терминал 1 на столичното летище. Там е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и други рискови дестинации ще преминават през отделен салон за обработка на документите.

Това ще става, когато в салоните пристигат пътници от два и повече полета. По този начин няма да има смесване на потоците и ще се съкрати времето за престой на летището, съобщават от МВР.

В този салон, успореден на обичайния, пристигащите от рискови дестинации пътници ще попълват формуляр за събиране на данни, които ще се обработват от здравните власти.

На тяхно разположение е и информационна брошура и инструкции какво да предприемат, ако се завръщат от зони с разпространение на коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днес бяха четири полета, нямаше проблеми, всичко беше нормално“, съобщава комисар Румен Бакърджиев,   зам.-директор на РДГП - Аерогари

Гишетата са отделени от основния поток, а хората са длъжни да попълнят анкетни карти с адрес, телефон и имейл за обратна връзка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Анкетните карти се събират от здравните  служби“, обяснява комисар Бакърджиев.

Целта е данните да помогнат на здравните власти да контролират дали рисковите пътници спазват домашна карантина. С данните в тези карти може да се стигне и до така нареченият пациент нула в случай на зараза.

Здравните власти уверяват, че от този петък анкетните карти ще могат да се попълват вече на борда на самолетите, където ще бъдат раздавани от стюардесите. Данните могат да се попълват и в декларация, която е качена на сайта на регионалната здравна инспекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Със санитарни маски и ръкавици работят на  граничните полицаи на ГКПП „Кулата“, а здравни инспектори мерят температурата на всички, завръщащи се от Италия и им препоръчват 14-дневна карантина.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че коронавирусът е вече в южната ни съседка, завръщащите се от Гърция не са подложени на щателен контрол. Заразата не спря превозвачите.

„Трябва да се работи. С маски сме. Сега от гръцката аптека ще вземем, защото в България са свършили“, казва шофьор на камион.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че в Румъния вече има случай на коронавириус, на нито един от трите пункта във видинско няма здравен контрол.

Снимка: btvnovinite.bg


Здравното министерство е разпоредило контрол на пет пункта, но видинските не са сред тях.

„Още от утре ще командировам наши хора, служители на Регионалната здравна инспекция", обяснява д-р Гергана Джамбова, дир. на РЗИ–Видин.

Инфекциозното отделение във Видин не работи от години, пациентите се поемат от Монтана и Лом.

Няма болни на кораба от Венеция, който пристигна в Бургас. Екипажът остава изолиран - напуснал е рисковия район само преди 5 дни. Инспектори измериха температурата на моряците - никой от тях няма проблем.

Д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас обаче заявява, че никой от екипажа „не подлежи на слизане. Даже жълтият им флаг ще стои, докато тече карантината“.

В инфекциозното отделение в Бургас остава изолиран завърнал се от Венеция с оплаквания от болки в гърлото. Резултатите му се очакват този петък.

  • Обсъжда се ново разхлабване на мерките у нас
  • Отново в клас: Кои деца се завръщат в училище от 12 април?
  • Костадин Ангелов: Обсъждаме разхлабването и на други мерки
  • Д-р Гинка Делиева: При третата вълна на COVID-19 има по-тежки пациенти
  • 1352 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Една пета от персонала и потребителите на социалните домове у нас са ваксинирани
  • Повече оздравели и по-висок брой починали от COVID-19 за 24 часа
  • Парадокс: Ваксиниран, със сертификат и под карантина след пътуване в чужбина
  • 2803 са новите случаи на COVID-19
  • Кирилов: Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първа доза „АстраЗенека“