Отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски. С възпоменателни церемонии и шествия, цяла България отдава почит към делото на Дякон Игнатий.

Официалните събития започнаха още вчера в Карлово. В цялата страна днес продължават възпоменателните церемонии.

Официалната церемония в София започна около 18 ч. Десетки положиха цветя и почетоха Васил Левски на паметника, който днес е в центъра на София, а преди 147 години – в покрайнините на града.

Снимка: Ладислав Цветков

Две шествия си дадоха среща пред паметника на Левски преди възпоменателната церемония. Първото премина по „Пътя на безсмъртието“ – от османския конак до бесилото. То беше организирано от Общобългарсикя комитет „Васил Левски“. В него се включиха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: Ладислав Цветков

В конака са провеждани последните разпити на Левски, преди  да бъде изпълнена смъртната присъда. Думите на Левски от тогава бяха пресъздадени от актьори, чрез техните гласове „оживяха“ и заветите му, които бяха изписани и на транспаранти, които хората държаха.

Второто шествие се отправи от храм „Света София“ около 17:40 ч., където по-рано беше отслужена панихида от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични свещеници.

Снимка: Ладислав Цветков

И двете шествия се сляха в едно пред паметника на националния герой, където президентът Румен Радев произнесе слово и поднесе венец по време на възпоменателната церемония. 

„Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи, свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях, нашата битка за идеала на Апостола е сега“, каза Румен Радев.

Преди него слово произнесе и столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Не успеем ли да прескочим егото си, спрем ли, значи не сме готови за народното дело, левският скок е да прескочиш себе си“, заяви тя, докато част от множеството я освиркваше.

Химнът беляза кулминацията на възпоменателната церемония. До късно вечерта се стичаха граждани, за да поднесат цветя на монумента и да изразят почит на мястото, откъдето започва „Пътят към безсмъртието“ на Апостола.


Глава пред подвига на Апостола сведоха и българските политици. Рано сутринта премиерът Бойко Борисов, в компанията на министри от кабинета отдадоха почит пред бореца за свобода.

Да се замислим над думите на Левски, призова вицепрезидентът Илияна Йотова. „Напоследък, като че ли повече цитираме, отколкото разбираме онова, което ни е казвал преди 147 години“, допълни тя.

Преди да поднесе цвете пред паметника, кметът на столицата Йорданка Фандъкова даде урок по история на най-малките. „Днес е ден на уроците. Радвам се, че толкова много деца има от сутринта, защото те са тези след нас, които ще пазят паметта на Апостола“, посочи тя.

Почит отдадоха и главният прокурор Иван Гешев, и народни представители.

И в родния град на Дякона днес отбелязаха годишната от гибелта му. В църквата в Карлово, в която Левски е служил, докато е бил дякон, отслужиха литургия и панихида в негова памет. 

Стотиците жители на града, гости, управляващи и политици отдадоха почит на Апостола на свободата в митинг-поклонение на площад „Васил Левски“. А след това се включиха в шествие, което тръгна от паметника и стигна до родната къща на Васил Левски.

Снимка: btvnovinite.bg

Това направиха и стотици ученици, които дойдоха пред паметника на Васил Левски днес. И тази година детски караул застана пред паметника на Апостола.

За отговорността и честта да пазиш, съхраняваш и бдиш над това, което Левски ни е завещал разказват малките гвардейци.   „Левски за мен е глътка спокойствие, че всичко е възможно. Левски, без него светът е пустош“, казва Калоян, а за Екатерина „Левски е символ на българския народ“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тези силни думи са дело на две 10-годишни деца. Така изглежда подвигът на Левски в очите им. Двамата четвъртокласници са в клуба на Младите възрожденци.

Тази година и Екатерина, и Калоян са част от почетния детски караул пред лобното място на Апостола. Облечени в куртки, копие на униформата на Апостола, децата посрещнаха десетките, дошли да се поклонят пред делото на националния герой.