Последно заседание на Министерския съвет за годината се проведе днес. Премиерът Бойко Борисов поиска отчет от всички ресорни министри. Повече от два часа министрите изреждаха какво са постигнали в своите ресори. Почти никой обаче не спомена какви са слабостите и грешките му.

На финала на заседанието думата взе премиерът и обяви, че тази година управляващите два пъти са спечелили довечието на хората – на европейските и местните избори, и поиска грешките и пропуските да бъдат минимизирани.

Единственият отсъстващ от кабинета беше министърът на икономиката, който до края на водната криза ще живее в Перник.

Снимка: Ладислав Цветков

Мобилизация, прозрачност и без грешки. Това поиска Борисов от министрите.

Предложението на ЕК за свалянето на мониторинга спрямо България беше акцент в отчета на външния министър.

Екатерина Захариева акцентира и върху посещението на папа Франциск у нас и визитата на министър-председателят във Вашингтон, където се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Снимка: Ладислав Цветков

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че 2019 г. е била трудна – два пъти са се провели избори, имало е и редица кризи и политически скандали.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи като успех придобиването на изтребителите F-16 Блок 70. 

„Въпреки всички опити да се омаловажи това, може да се каже, че България с този договор показа намерението си да се модернизира по натовски стандарт, но и доби най-модерният самолет на Балканите”, каза още той.  

Снимка: Ладислав Цветков

Вътрешният министър Младен Маринов отчете намаляване на убийства, кражби и грабежи, посегателства върху МПС и наркотици. МВР отчете и рекорден спад при телефонните измами.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обобщи ситуацията от последните месеци така:

„2019-та беше забележителна година за българската правосъдна система”.

„Виждате колко много неща са свършени, разбира се, има и много предизвикателства, има и пропуски, които сме направили. Следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските, и да се съсредоточим да си довършим програмата докрай”, заяви министър-председателят.

Министрите отчетоха, че минималната заплата се вдига на 610 лева, безработицата е 3,7 процента, а кредитният рейтинг е вдигнат. За годината са пуснати отсечки от магистралите „Струма” и „Марица”, стартирал е Балкански поток, както и процедурата за изграждане на АЕЦ „Белене”.

8 милиона и 400 хиляди туристи са посетили България. Последен здравният министър отчете, че започва изграждането на детската болница и ще се вдигат заплатите в сектора.

Един от малкото министри, които се самокритикуваха беше Нено Димов, който отчете началото на наказателната процедура срещу България заради мръсния въздух.

По традиция в края на заседанието бяха раздадени пари – 3 милиона и 200 хиляди за Атонския манастир. 55 милиона лева ще бъдат дадени за нов правителствен самолет и строеж на хангар за него, 49 милиона за общински проекти, а 12 милиона – за детски ваксини. А следващото заседание на министрите ще е през 2020 година.