Увеличава се броят на загиналите при катастрофи с 1,6 на сто. Незначително е намалението при тежките катастрофи и при ранените – с около 1 на сто. Това каза по време на заседанието на кабинет министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Днес всички министри се отчетоха пред премиера Борисов за свършената работа през 2019 година.

Продължава устойчивата тенденция на намаляване на регистрираните убийства, кражбите и грабежите, посегателствата спрямо МПС, престъпленията, свързани с наркотици, и др. Разкриваемостта се увеличава, информира още министърът.

Добро е взаимодействието с Прокуратурата при работата по разкриване на престъпления. Благодарение на ползотворното сътрудничество и с ДАНС изборният процес протече спокойно, посочи Маринов.

В резултат от доброто взаимодействие с Агенция "Митници" при противодействието на контрабандата на тютюневи изделия без бандерол се отчита осезаем спад на престъпната активност. Запазва се тенденцията за намаляване на нивата на разпространяваните цигари без акцизен бандерол, отчитат от МВР.

Като ползотворна се оценява дейността на мобилните екипи от служители на охранителна, криминална, икономическа, пътна полиция и службите за пожарна безопасност и прием на граждани в малките населени места без постоянно полицейско присъствие.

Гордеем се с постигнатите резултати при телефонни измами, посочи министърът. През ноември са регистрирани само три телефонни измами спрямо 127 за миналия ноември. Сравнителната статистика за годината отчита намаление над 50%.

Продължава поетапното изграждане на системи за видеонаблюдение от общините по утвърдени от МВР минимални технически параметри и функционалности, като целта е постигане на пълно покритие на страната, добави Младен Маринов.

През 2019 г. заплатите във ведомството са повишени с 10 процента, всички служители получиха допълнителни възнаграждения за добре свършена работа (по 480 лв.), допълни министърът.

Бюджетът на министерството за 2020 г. е с около 150 млн. повече от миналата година. Разчетените средства за персонал осигуряват увеличение на основните възнаграждения. Предвижда се и повишаване на заплащането на нощния труд на полицаите със сума, която да удовлетвори техните очаквания.

Граничната сигурност и граничното управление остават хоризонтални приоритети в областта на сигурността и миграцията. МВР осигурява ефективна защита на държавната граница с всяка от съседните държави, посочи Младен Маринов.

Възпрепятстващото съоръжение по цялата дължина на българо-турската граница оказва съществен ефект за опитите за незаконно преминаване на границата, допълни той.

През 2019 г. е разширен обхватът на Интегрираната система за наблюдение, изградена по границата с Република Турция. Въведена е и Автоматизирана система за наблюдение по българо-сръбската граница.

На ГКПП "Капитан Андреево" работи Тристранен контактен център, който осъществява постоянно наблюдение за разкриване на групи на съседна територия и поддържа непрекъснат обмен на информация със съседните гранични власти.

Добри са резултатите по противодействие на организираната престъпност. Получаваме положителни оценки от партньорски служби и организации, каза още вътрешният министър.

Превенцията на корупцията в МВР включва прилагане на множество комплексни мерки за недопускане на корупционни практики и засилване на взаимодействието между ангажираните институции.

Целенасочените усилия на МВР получиха положителна оценка в четири поредни доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Като забележимо постижение се отчита намаляването на корупционния риск в МВР, допълни Маринов.