Всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Това поиска премиерът Бойко Борисов на последното заседание на Министерски съвет за тази година.

Снимка: Ладислав Цветков

Поводът е водната криза в Перник, а идеята е по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа.

„С един кран можеш да спираш водата на един цял град и това да доведе до 150 аварии, с всички последствия, ако това стане преди избори. В Перник са главният секретар на МВР и началникът на полицията и масово в страната се уплашиха. Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо”, каза Борисов по повод на кризата с водата в миньорския град.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отбеляза, че водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 г. и тръбите и са безобразно състояние.

Премиерът посочи, че през изминалата година правителството е свършило много неща, но има много предизвикателства и пропуски. Днес министрите отчетоха дейността си през 2019 г.

Министър-председателят отбеляза, че българите два пъти са показали доверието си към управляващите и на евроизборите, и на местните избори.

Снимка: Ладислав Цветков


„Трябва да се съсредоточим и да си довършим програмата докрай. Другите са само на думи. Но ако погледнем назад във времето, няма сектор, няма министерство или сфера, в която да са били по-добри“, посочи Борисов.

Премиерът призова министрите от кабинета към максимална мобилизация, твърдост, честност и прозрачност на работата им.

Снимка: Ладислав Цветков


„Обяснявайте на хората какво се прави, дори да има проблем и пропуски. Защо е дошъл проблемът и какво ще направим, за да го отстраним“, добави министър-председателят. Бойко Борисов обяви също така, че на правителственото заседание ще бъдат отпуснати и 2,3 млн. лв. за Атонския манастир.