В рамките на днешния ден са открити два теча на територията на „Стомана Индъстри” в Перник. Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на извънредните проверки в миньорския град, които текат от няколко дни.

Той обясни, че това не са нерегламентирани отклонения, а течовете са се получили вследствие на производствени аварии. По думите му те вече са отстранени.

„Та този етап не е открито нерегламентирано отклонение на питейна вода. Поставят се измервателни уреди, които ще установят дали има друг теч. Бяхме заедно с областния управител и колегите от Областната дирекция на МВР. На мястото на аварията, където впоследствие е възникнала зараза – получихме уверение от специалистите, че в рамките на днешния ден всичко ще бъде отстранено”, каза още Иванов.

По думите му в кварталите на Перник, където е открита бактерията ешерихия коли, са осигурени водоноски.

„Още от утре започват разпитите, това не е разследване, което ще приключи за един ден – огромен брой документация трябва да бъде прегледана, за да стигнем до истинските виновници за водната криза в Перник”, коментира той.

Главният секретар заяви още, че ще разследват не само течовете на вода, но и как се е стигнало до пресушаването на яз. „Студена”. Той посочи, че ще се разследват всички отговорни за ситуацията.