Проблемите с водата в Перник се задълбочават. След съмненията за бактериална инфекция от чешми в квартал "Проучване" няколко души от един и същи блок там са в болница от вчера.

Снимка: bTV

Резултатите им все още се чакат. А днес здравният министър увери, че няма опасност от епидемия.

Ремонтът в квартал „Проучване” е на финалната права, след като инсталацията бъде подменена ще се направи проба на водата дали е качествена.

Хората от квартала са без капка вода втори ден. Преди седмица от чешмите им започва да тече вода със странен вкус и мирис. Празниците Райна изкарала при внуците, преди това обаче пила от чешмата и се оплаква от стомашно разтройство.

След получаване на сигнал от Районтата здравна инспекция, че има проблем с качвстото на водата тя е спряна. Започва и спешна подмяна на целия водопровод.

Снимка: bTV

„Тук е стара водопреносната тръба, която е възможно, тъй като минава успоредно на нея и канализационната тръба, когато се спира да има пробиви и да засмуква канална вода”, обясни Камен Каменов - прокурист на "ВиК Перник".

Има с съмнение за зараза, резултатите ще бъдат ясни до дни.

Снимка: bTV

"Плаче моето внуче, снощи го откараха с разтройство, бебе на 7 месеца, от болницата го изпратиха в София, защото има разтройство 3-4 дни. При толкова внимание, от водата която е къпано, не е да пие. За готвене всичко е стерилизирано и се изварява, но ето на....”, споделя Лиляна Христова

За жителите на квартала беше докарана минерална вода, която свърши и после бяха снабдени с нови количества. В местната болница с оплаквания са настанени петима жители на "Проучване".

Снимка: bTV

„С повечето от тях, с които разговаряхме, казаха, че са готвили с вода от мрежата, миене на зъби, миене на съдове – има възможност да проникне причинител в техния организма”, каза д-р Диана Димитрова дежурен лекар в инфекциозното отделение на МБАЛ "Рахила Ангелова".

„В момента са в добро състояние, но ние ги задържаме, докато не излязат пробите”, обясни д-р  Анатоли Митов, директор на МБАЛ "Рахила Ангелова".

Водната криза доведе в болницата здравния министър и главния държавен инспектор.

Снимка: bTV

„Наблюдавам ситуацията от 24-ти декември, когато получихме сигнали, че може да има зараза - въобще не може да се говори за епидемия”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

А самата Пернишка болница също е на воден режим.