На 7 юли отбелязваме Международния ден на шоколада.
На тази дата, преди повече от 4 века е доставена първата партида какаови зърна от Америка за Европа.
Каква е тайната на вкусния шоколад разкрива майсторът шоколатиер Ради Стамболов. Неговата шоколатиерницата се намира на малка уличка в центъра на София.
Повече от 20 години той се занимава професионално със сладкарство, но признава, че слабостта му е именно шоколадът.
„9 от 10 човека обичат шоколад, а десетият винаги е лъжец. Шоколадът е абсолютна страст, магия. Това е нещото, което ме държи жив. Да направя някакви нови и интересни неща”, козва Ради Стамболов.
В шоколатиерницата му няма да видите обикновен млечен шоколад.
Шеф Стамболов експериментира с всеки един продукт. Често обича да прави и шоколадов чипс.
Актуални данни пък показват, че българите консумират около 25 тона шоколад годишно, или по 3 килограма и половина на човек.