Общинските съветници избраха състава и разпределението на комисиите в „столичния парламент“. Това се случи от втория опит. 

ГЕРБ и БПС ще имат най-голямо влияние, тъй като взеха ключови комисии като финанси и икономика, образование, транспорт и здравеопазване.

След прегласуването стана ясно, че смяната е само една и отново в полза на ГЕРБ. Комисията за противодействие на корупцията оглави Антон Хекимян заради отвод на досегашния ръководител Бонка Василева от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“.

Разпределението на местата доведе до разрив в отношението на коалицията „Обединени за София“.

„Намираме решението на ръководството на ПП да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаем, че са второстепенни, и по този начин да се легитимира узурпирането на СОС за неправилно и няма да се съгласим с подобен тип действия. Призоваваме ръководството на ПП, спускащо решение на групата им в СОС да преосмисли това свое поведение“, каза Борис Бонев от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“.

До гласуването днес се стигна, след като Областният управител Вяра Тодева върна резултатите от предишния вот.

Основният мотив беше, че гласуването се е състоялото на извънредното заседание, на което беше избран председател на СОС, а това противоречи на правилника за работата на съвета. Освен това общинските съветници не са имали възможност да се запознаят с предложението за решение в деня преди заседанието.