Българка - в ръцете на американското правосъдие. Страната ни екстрадира 41-годишната Ирина Дилкинска в Съединените щати заради участие в криптоизмамата „OneCoin“, съобщи американското Министерство на правосъдието.

Подозренията са, че тя е част от измамната схема на криптокралицата Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР жена в света.

Ирина Дилкинска
Снимка: bTV

Ирина Дилкинска е предадена на американските власти в понеделник на Летище София. Тя вече е в Съединените щати,  където ще отговаря по обвинение за пране на 400 милиона долара от „OneCoin“, основана от криптокралицата Ружа Игнатова.

Дилкинска е с българско гражданство, а процедурата по екстрадирането ѝ започва преди точно две години, разказаха от прокуратурата.

През април 2021 година българката е задържана в София. Процедурата по екстрадиция Дилкинска прекарва под арест. В САЩ ще отговаря по обвинение в криптоизмами и пране на пари.

В съобщението за екстрадирането ѝ разследващите разкриват детайли за нейната роля в схемата. Според тях Дилкинска използва фирма, която през 2015 година и 2016 г. генерира печалба от 200 милиона евро, прехвърлени с мотив „инвестиции“ към фондове на Марк Скот - юрист и друга ключова фигура в схемата.

От Ню Йорк до Етрополе: bTV по следите на милионите от криптоизмами
Снимка: bTV

Проверка на bTV показва, че в същия период Ирина Дилкинска действително управлява въпросната компания. Официално фирмата е с капитал от 5000 лева и се занимава с консултантски услуги. През 2017 година Дилкинска я напуска, а на нейно място управлението поема Маргарита Кънева.

От Ню Йорк до Етрополе: bTV по следите на милионите от криптоизмами
Снимка: bTV

Фирмата, през която Департаментът по правосъдие твърди, че са изпрани 200 милиона евро, е регистрирана в Етрополе на домашния адрес на новата управителка в ромската махала.

От Ню Йорк до Етрополе: bTV по следите на милионите от криптоизмами
Снимка: bTV

„Нищо не знам по въпроса. Не я познавам тази Ирина. Изобщо не знам какво се случва. По принцип разбрах, че съм управител на фирма, когато спрях да получавам детски“, коментира пред bTV Маргарита Кънева.

Маргарита Кънева
Снимка: bTV

27-годишната жена признава, че преди години срещу 300 лева се е съгласила да даде данните си, за да бъде регистрирана фирма на нейно име.

„Спрямо Ирина Дилкинска има определени обвинения. И това, че тя е замесена в заговор за пране на пари, което тепърва подлежи на доказване“, обясни за bTV Николай Петров, адвокат на Ирина Дилкинска.

Ружа Игнатова
Снимка: bTV

Пред българските власти Дилкинска не е казвала дали знае къде е Ружа Игнатова, която е в неизвестност от 2016 година.

Според помощник директора на ФБР Майкъл Дрискол, Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в криптосхемата Марк Скот да изпере приблизително 400 милиона долара от приходи от „OneCoin”. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация.

Американските власти са ѝ повдигнали две обвинения – заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

В списъка на ФБР сред десетте най-издирвани лица продължава да е и Ружа Игнатова. Властите предлагат награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на криптокралицата.