Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка у нас. Пет месеца след бягството от талибаните, 23-годишната Мохадес Мирзаи е одобрена да получи постоянен статут в България.

Снимка: btvnovinite.bg

За часове животът й се преобръща на 180 градуса. На 15 август вместо да пилотира „Боинг“ 737  към Истанбул, Мохадес напуска Афганистан като бежанка, за да оцелее.

„Стоях пред самолета и трябваше да реша – дали да замина, или да остана. Мислех за всичко, което оставям -  семейството си, дома си, приятелите и моята мечтана професия. Изпитвах и страх от талибаните, които бяха нахлули в летището. Бях уплашена до смърт!  По телефона майка ми каза: „Бягай! Талибаните ще преследват теб, не нас. Ти си в опасност“, разказва Мохадес.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко, което има, остава зад гърба й, но е жива. Семейството се разделя – майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан в Албания.

Снимка: btvnovinite.bg

На рождения си ден – 17 август, Мохадес каца в България.

„През 2021 г. все едно пораснах не с една, а с цели пет години. Губиш надежда, губиш смисъл. Но реших, че няма просто да падна духом и да плача, а ще се боря за правата си като жена и ако моята мечта е да летя – аз ще я следвам!“, споделя младата жена.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се докосне до мечтата си, водим Мохадес в авиационния тренажор на Техническия университет.

Освен че се превърна в първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан, Мохадес е една от 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи жени за последните 12 месеца според класация на Би Би Си.

„Най-трудно е да приземиш самолета плавно и да усетиш момента на допир със земята“, казва Мохадес, докатоа управлява полета на самолета в тренажора.

Досега без статут и документи, младото момиче не може да кандидатства за работа като пилот.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поставих си цел - до следващия август ще бъда отново в пилотската кабина! До следващия ми рожден ден!“, споделя Мохадес.

Защото в небето се чувства най-щастлива: „Чувствам се свободна, всички проблеми на земята изглеждат толкова дребни. Усещам свободата - сякаш имам криле и летя!“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!