Религиозната полиция на талибаните в Афганистан е наредила на всички шофьори да не пускат музика в колите си и да не качват пътнички, които не спазват ислямския начин на обличане, съобщи ДПА.

Разпореждането е разпространено в брошура със съвети. Говорителят на талибанското министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока, Мохамед Садик Акиф, потвърди автентичността на препоръката пред ДПА в неделя.

В писмото на министерството се призовават шофьорите да не качват пътнички, които искат да пътуват на повече от 72 км, освен ако не ги придружава мъж. То също така нарежда на шофьорите да правят почивки за молитва и съветва хората да си пуснат бради.

Афганистанският университетски преподавател Харун Рахими разкритикува директивата на талибаните, заявявайки, че тя означава, че таксиметровите шофьори на практика ще бъдат в състояние да контролират жените и тяхната мобилност. Според него това ще създаде възможности за тормоз и ще направи обществените места опасни за жените.

"Мюсюлманските жени са учени, водещи фигури на индустрии и политически лидери по целия свят", пише Рахими в поредица от туитове. Той и други служители на Американския университет в Афганистан бяха евакуирани от Афганистан по-рано тази година.

"Афганистанските жени трябва да бъдат насърчавани да следват стъпките им", каза той.

Откакто взеха властта, талибаните значително ограничиха правата на жените. В много случаи те вече не могат да се върнат на работните си места. Повечето средни училища за момичета са затворени.

Уличните протести на активистки са жестоко потушавани. Миналата седмица талибанските власти започнаха да премахват изображения на жени, използвани за реклама по билбордове и витрини на магазини в столицата Кабул.

Талибанското министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока съществуваше по време на предишния талибански режим през 90-те години, когато се превърна в печално известен символ на произволни злоупотреби чрез публични побои и лишаване от свобода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!