Оставка на началника на Националната служба Охрана. Тя е заради поисканата засилена охрана на имението в парк "Росенец", съвързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Националната служба за охрана поиска блокиране на морето около резиденцията в парк „Росенец“. Искането идва ден преди планираната гражданска демонстрация чрез масово посещение на държавния бряг до резиденцията на Ахмед Дофан с лодки. 

Премиерът Бойко Борисов свика извънреден брифинг и определи искането като провокация.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че военният флот няма да се подчини на заповедта.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов, провокирал темата за недостъпния бряг край резиденцията, поиска обяснение за случая чрез социалните мрежи. 

„Призовавам президентството бързо да изясни ситуацията с искането за закриването на достъпа до акваторията на „Росенец“. Всички държавни органи трябва да направят нужното да не се оказват никакви препятствия на гражданите, които желаят да посетят брега с лодка или по суша. Отново питам, имало ли е заседание на комисията по ЗНСО, която решава за осигуряване на охрана и какво е било решението относно Доган и Пеевски?“, написа Христо Иванов във Фейсбук.  

По рано през деня премиерът Борисов видя координиран сценарий срещу правителството, провокиран от акцията на Иванов. 

„Хората трябва да знаят, че всичко това е добре разигран  сценарий и да съумеят да го припишат на мен“, заяви Борисов. 

Той  се обърна към президента, който вчера вдигна юмрук за поздрав към множеството, събрало се в негова подкрепа. 

„Абе, приятелю, аз цял живот се пазя да не ме върнат към , юмруците, хубав бой няма, като си свиеш юмрука, знаеш, че отсреща също има юмрук“, каза Борисов. 

Премиерът призова към национален консенсус и попита все още ли са на работа гардовете от НСО, които изхвърлиха българското знаме преди три дни на плажа. 

Борисов обясни още, че никога не се е срещал с Доган, за да търси подкрепата му, но отказа за назове имената на тези политици, които са посещавали почетния лидер на ДПС.