Президентът Румен Радев еднолично ръководи Националната служба за охрана (НСО), защо Христо Иванов ще ме държи мен отговорен? Това попита пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов по повод сблъсъка на плажа „Росенец“, който беше предаван на живо във „Фейсбук“.

Той определи случката като добре бродиран сценарий. 

„Аз виждам артисти – единият носи знаме, много е важно знамето, а другият го бута. Не разбирам защо го избута във водата. Сержанти ли са, офицери ли са, президентът ще каже, взима и хвърля знамето, като през цялото време вижда, че ги снимат“, коментира премиерът.

Той попита защо президентът не е наказал служителите на НСО, влезли в излишен сблъсък с Иванов и хвърлили българския флаг.

Министър-председателят сравни този случай с протеста на медицинските сестри, които се барикадираха в сградата на Народното събрание. Тогава отново се създаде напрежение с участието на служители на НСО.

Борисов обяви също, че не разбира защо бившият правосъден министър Христо Иванов (участник във втория кабинет на ГЕРБ, но напуснал, след като мнозинството бламира неговата концепция за съдебна реформа - б.р.) се е включил в протеста в подкрепа на президента вчера. Те го изкъпаха, той отива да ги подкрепя, учуди се министър-председателят.

По думите му масовото събиране на протеста вчера е недопустимо в условията на пандемия и не е по-различно от събирането на много хора в дискотека на закрито, което вече е забранено. Още, че президентът Румен Радев с организирането на този протест е допринесъл за разрастването на пандемията, смята Борисов.

Когато има сценарий, има и сценаристи и те вчера се показаха, заяви премиерът.

Той уточни, че, когато е получавал подкрепа от ДПС, винаги е благодарил публично. Също, че не е ходил нито в „Летните сараи“, нито в „Зимните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. За сметка на това, по думите му, някои от политическите лица от вчерашния протест били чести гости на Сараите.

Министър-председателят напомни, че през 2018 г. неговият коалиционен партньор Валери Симеонов е предложил да се свали охраната на Доган, но това не било прието. „Някой иска да ми вмени, че темата за охраната на Доган и Пеевски (Делян Пеевски, депутат от ДПС) е моя тема. Сигурен съм, че те двамата ще си свалят охраната след този случай, но президентът Радев да носи отговорност после за това", призова премиерът. Той предлага НСО да пази само тримата първи в държавата – президент, председател на Народното събрание и премиер. 

Бойко Борисов обвърза всичко случващо се с очакваното влизане на страната ни в ERM-2 (т.нар чакалня на еврозоната) и в банковия съюз.