Националната служба за охрана (НСО) е изпратила писма до Морската администрация и до МВР с искане да се ограничи достъпа по вода и суша до района на парк „Росенец“. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Службата е поискала срокът за ограниченията да е 10 юли до 15 септември тази година.

В района на парка на 7 юли имаше сблъсък между бившия правосъден министър Христо Иванов и охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Очаква се утре да има нови граждански протести около т.нар "Летен Сарай".

Президентът Румен Радев обяви, че охраната е от НСО. той призова също да се свали охраната от службата за Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Писмото е подписано от директора на НСО ген. Красимир Станчев, избран от президента Румен Радев, уточни министър-председателят.

Целта е всички служби на правителството да я изпълняват тази заповед и излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган.

На брифинг сутринта Борисов обяви, че това, което се е случило е района на парк „Росенец“, е добре режисиран сценарий и го свърза с протестите вчера в центъра на София.

„Понеже на вчерашната сбирка на лидери на политически партии липсваше ДПС, може би това е начин да бъде върнато пак в някоя двойна или тройна коалиция“, коментира Борисов на брифинга днес.

Българската армия по конституция защитава териториалнта цялост на България, а не паркове и акватории, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той нарече писмото на НСО „позорен акт“ и каза, че флотът няма да го изпълни. По думите му нито един моряк от флота няма да бъде ангажиран с тези искания. 

„Задавам следния въпрос – НСО няма ли за вземе мерки, служителят да бъде наказан за хвърлянето на знамето“, каза още Каракачанов за охрантеля, който хвърли занемот, донесено от Христо Иванов на плажа. 

Военният министър обясни, че започва международно учение в акваторията на Бургас. „Ако видите кораби, те нямат нищо общо с охраната на някой парк“, уточни той. 

„Брегът е държавна собственост и ако някой иска да си сложи кърпата и да се пече, няма да има проблем. Частни лица никой не може да спре да седнат, да легнат, да се разходят до морето. Но ако има шествия, сме длъжни да изпълним разпорежданията и не трябва да се допусне такова нещо. Също смятам, че това е коварен капан, защото в тази ситуация да начертаеш карта на акватория, е наглост“, каза още Каракачанов.

Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че Морска администрация е проверила координатите. По думите му държавните органи са длъжни да оказват съдействие на Военноморските сили. Той обаче попита защо точно вчера НСО и въз основа на кои данни е наложило забраната за тези акватории и защо точно в този период.