Оставка след разследване на bTV. Няколко часа след като показахме имущественото състояние на кмета на Стамболийски, Георги Мараджиев напусна поста областен координатор на ГЕРБ.

По време на мандата му семейството е придобило 5 апартамента в Слънчев бряг. А за година, кметът е декларирал 2 и половина милиона лева приходи.

Кметът за втори мандат Георги Мараджиев е бивш бизнесмен, притежавал фирма за полиетиленови изделия в Цалапица до Стамболийски. Заема кметския пост през 2015-та година и прехвърля фирмата на сина си, като оставя неплатен кредит и овърдрафт на фирмата от над 3 млн. лв.

Oт тогава семейството Мараджиеви и синът му стават собственици  на пет апартамента в Слънчев бряг.

Оказва се, че през 2017 г. кметът и съпругата му са придобили 2 млн. и половина лева – продали близо 6 декара имоти на бившата фирма на кмета край Цалапица. 

Снимка: БГНЕС

Според нотариалния акт по сделката, това са земите към халетата и производствените сгради на семейната фирма. Купува ги не някой друг, а синът Мараджиев, като управител на същата фирма. Това се случва при многократно по-ниска данъчна оценка на имотите – малко над 68 000 лв.

Многократните покани и опити да получим отговори от къде са милионите завършват с откази от страна на кмета, когото намерихме преди няколко дни на връх Трифон Зарезан.

Часове след излъчения репортаж по bTV, Mараджиев подава оставка като координатор на ГЕРБ за пловдивска област.

Докато партията мисли дали да приеме оставката, Мараджиев проговори. По въпроса за апартаментите обясни, че е имал над 600 000 лв. по сметка преди да стане кмет, а дълговете са останали на името на фирмата. За сделката за милиони със семейната фирма твърди, че обхващала и нейни сгради.

„Тези сгради са продадени не на физическото лице Рангел Мараджиев, а на фирмата „Полипласт Мараджиев". Поради простата причина, че това, което аз съм строил беше лично на мое име. И тогава, когато синът ми пое управлението на фирмата, аз трябваше по някакъв начин не да ми плаща той наем, а аз да му продам тази фабрика. За да има той смелостта да се развива напред. А  пък аз да имам възможността за старини да имам някой лев“, обясни Георги Мараджиев.

На въпроса откъде фирмата на сина му има парите да купи имотите, кметът отговори, че управлявал бизнесът добре. 

Георги Мараджиев ще бъде гост в студиото на "Тази сутрин" в сряда сутрин.