Предложението за предоставяне на военна помощ от страната ни за Украйна  и днес повод за напрежение и политически сблъсъци в парламента. Депутатите останаха на полярни позиции.

В началото на деня стана ясно, че предложението за военна помощ за Украйна вече е официално внесено от “Демократична България“.

„Имаме готовност утре да представим проекта на решение в НС и да търсим по-широка подкрепа за него. Подкрепата за нападнатия от един силен агресор е подкрепа за възстановяване на мира”, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

Проекторешението срещна категоричен отпор от коалиционния партньор на БСП.

„България не трябва да заема страна във военни конфликт, в който воюват два братски, славянски народа. БСП няма да подкрепи такива мерки. Парламентът само преди три седмици се произнесе дали България трябва да изпраща военна помощ и 180 народни представители гласуваха „против“, заяви Георги Свиленски от БСП.

ГЕРБ се обявиха за военна помощ, но обвиниха кабинета в пасивност и бездействие.

„От началото на военните действия сме с ясна и категорична позиция, че на Украйна трябва да се помага с всички средства, защото тя се явява жертва на агресия. България и Унгария са единствените държави в НАТО, които все още не помагат с техническа и военна помощ. Да не говорим, че българското правителство не е отпуснало и лев хуманитарна помощ“, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Дебатът се пренесе и в пленарната зала. По темата дали трябва да се признае хуманитарен статут на бежанците от Украйна, за да не плащат осигуровки.

„В най-лошия случай, в който минат над 200 000 бежанци и евентуално всички от тях пожелаят статут на временна закрила или постоянен статут на бежанци, максималният размер, койот може да натовари бюджета на България е 54 млн.лв.“, заяви Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

Здравното осигуряване на бежанците от Украйна е видно, че ще тежи на държавния бюджет, т.е. на всички нас. Не е редно само за един вид бежанци от война да се прилага този закон“, заяви Елена Гунчева от „Възраждане“.

И ДПС се обявиха против.

„Попитах уважавания от мен доц. Тонев как да гласувам в тази ситуация и той ми отговори да гласувам със сърце. Ама, аз не съм кардиолог, а реаниматор и гласувам с разум”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Вие не сте кардиолог, но, като реаниматор, знаете ,че помощта е максимално ефективна, когато е навременна“, отговори му Антон Тонев.

Хуманитарният статут по този закон се предоставя за една година.

Депутатите преминаха към другата точка в дневния ред, а именно промените в Закона за здравето, с тях ще се преодоляват последиците след отмяната на извънредното епидемично положение – частични мерки ще могат да бъдат въвеждани по отделните региони, в зависимост от необходимостта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!