„Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз“, каза зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов в ексклузивно интервю пред bTV.

„Военното имущество се дели на две групи – такова със смъртоносен характер и такова с несмъртоносен характер. Вчера министърът на отбраната обяви, че можем да изпратим военна екипировка“, каза Божилов.

Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна, Божилов коментира, че това е решение, което трябва да бъде дискутирано и взето в Народното събрание.

„Едно такова решение е многофакторно“, каза зам.-министърът.

„България за отбраната на страната разчита преди всичко на Българската армия и на всички армии на нашите съюзници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души“, каза Божилов.

Батальонът, който ще бъде у нас все още е с неясна бройка.

„НАТО е отбранителен съюз. НАТО не прави планове за нападение, единствените планове са за защита на територията на страните членки“, допълни Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

На молба да коментира новина от последните часове, че руски самолети с ядрено оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов каза, че не е информиран за такова нарушение официално.

„Ядреното оръжие вече е проблем. Чухме изявления, че Русия би могла да прибегне до използването на такова оръжие в Украйна, надявам се това да не стане“, каза Божилов.

Зам.-министърът коментира, че в Министерството на отбраната се правят анализи какви бойни способности са ни ключово необходими и как да ги придобием.

„Имаме подготвени пилоти за самолетите МиГ-29, в момента се обучават наши пилоти за пилотиране и използване на самолети F-16“, каза Божилов.

Зам.-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.