Високо напрежение по темата Украйна и у нас.  Депутатите се скараха да предоставим или не военна помощ на Киев.

Идеята за военната помощ беше предложена от „Демократична България“. Те поискаха консултации в рамките на коалицията по темата. Категорично против идеята се обявиха само БСП и „Възраждане“, които дори заплашиха с протест, ако такава помощ бъде предоставена.

Решение не беше взето, чака се в петък и премиерът да вземе отношение по темата в пленарната зала.

“Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността на Европа“, заяви Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Последваха остри реакции от част от опозицията. „Възраждане“ припомниха, че край Мариупол все още се намират 17 български моряци.

„Застрашен е животът на 17 български граждани, които украинската страна държи като заложници. Ако някой иска да дава бомби, нека да си направи сметка, че те могат да паднат върху българския кораб“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„За пореден път чуваме как корабът бил български, как не можахте да разберете, че той е с панамски флаг“, заяви Благовест Белев от „Продължаваме промяната“.

Бившите управляващи подкрепиха предложението за военна помощ за Украйна.

„Правото на самозащита е фундамент и подпомагането на жертвите не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

А коалиционните партньори бяха на противоположни мнения.

„Дали става въпрос за хуманитарна помощ, за военна помощ, за тълкуване на „специална операция“ или война държавата трябва да има категорична позиция“, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“

Категорично сме против предоставянето на военна помощ за Украйна. Считаме, че предоставянето ѝ  ще въвлече пряко България във войната“, заяви Георги Свиленски от БСП.

Скандалите на военна тема продължиха - за изтребителите, закупени от страната ни. Според БСП те са взети на завишени цени.

„Как е бил подписан този договор? Някой купува ли си на зелено нещо на много по-висока цена от тази, ако е завършен продукта. Това е нещо близко до национално предателство“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Това не са круши нито са ябълки, а са самолети. Не можете да сравнявате ей така цените при положение, че има. Ще видите, че следващата партида самолети ще бъдат много по-евтини“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Левицата поиска самосезиране по темата на компетентните органи.