Вчера се стигна до напрежение в пленарната зали дали трябва да се праща военна помощ на Украйна. Идеята беше предложена от „Демократична България. Част от партиите подкрепят идеята за военна помощ, друга част обаче не.

„Позицията на „Демократична България“ за военна подкрепа за Украйна е ясна от първия ден на войната. В коалиционни формати на лидерско и експертно ниво е обсъждана, но тъй като не се е стигнало до решение поставихме въпроса от парламентарната трибуна, тъй като войната се разгръща, има много цивилни жертви, виждаме извършване на военни престъпления“, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

По думите му подкрепата за нападнатия от един силен агресор е подкрепа за възстановяване на мира.

„Нашата цел не е ескалация на войната, а бързото ѝ приключване“, добави Славов.

Георги Свиленски от БСП обясни, че позицията на партията (б.р. против изпращане на военна помощ на Украйна) е ясна от самото начало.

„Не бива да търсим излишно напрежение или ескалация на отношенията в коалицията. България не трябва да заема страна във военни конфликт, в който воюват два братски, славянски народа. Парламентът само преди три седмици се произнесе дали България трябва да изпраща военна помощ и 180 народни представители гласуваха „против“, добави той.

„От началото на военните действия сме с ясна и категорична позиция, че на Украйна трябва да се помага с всички средства, защото тя се явява жертва на агресия. По силата на всички международни правни норми помощта за жертвата не се явява въвличане във война“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

Той допълни, че България и Унгария са единствените държави в НАТО, които все още не помагат с техническа и военна помощ.

„Да не говорим, че българското правителство не е отпуснало и лев хуманитарна помощ. Единственото нещо, което прави, е да подпомага хотелиерите, които приемат бежанци. Колегите от „Демократична България“ са се превърнали в заложници на БСП“, заяви още Митов.