Още сигнали за заплахи и предупреждения заради опита на държавата да спре частния лабораторен контрол на Граничен пункт „Капитан Андреево“. Оплакалият се този път е председателят на комисията по земеделие в парламента Росен Костурков.

Скандалът с частния контрол на пункт "Капитан Андреево" избухна, след като bTV в свое разследване разказа за бизнеса на лабораторията, търсеща следи от пестициди и разкри, че българските служби са сезирани за отказан подкуп към шефа на агенцията по храните Христо Даскалов.

Конфликтът между държавата и фирмата с лабораторията стигна до изслушвания в парламента, а депутати свързаха бизнеса с фигура от подземния свят с прякор Таки.

„Получих предупреждение, че ако се занимавам още с този случай, след една седмица може да няма къде да живея“, обясни Росен Костурков, зам.-председател на Комисията по земеделието в НС и част от "Продължаваме промяната".

Припомняме, че преди дни от анонимен мейл до медиите изтече запис от разговор, на който се чува, оферта и връчване на "документация". Директорът на Агенцията по храните потвърди, че записът е от реална среща между него и негов колега и уточни, че така наречената "документация" е била папка с пари. Назова и името на човека с предложението – „професор Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии“.

В събота проф. Моллов разпространи писмена позиция, че не желае да коментира случая, като го нарече фалшиви новини и манипулация. След многобройни опити за връзка по телефона му, bTV го потърси в ректорския кабинет на университета в Пловдив.

Секретарката първоначално каза, че ще му предаде за обаждането. Два часа и половина по-късно, след като потърсихме ректора Моллов лично в Университета по хранителни технологии, секретарката му ни каза друго - че е излязъл в отпуск за един месец.

След като оглавяваната от проф. Даскалов Агенция по храните пренасочи изследванията на внасяните храни на границата към държавната лаборатория в София, стотици камиони с храни образуваха опашки на пункта.

Изпратеният специално като наблюдател там депутат Константин Бачийски твърди, че проверките вече стават бързо.

„В момента няма никакви опашки там, всичко е наред, имаше хаос при обработването на документи от представители на превозвачите“, заяви Константин Бачийски.

По сигнала за подкуп прокуратурата е образувала проверка.