Продължение по скандала след разследването на bTV за частния фитосанитарен контрол на граничен пункт "Капитан Андреево". Запис, за който се твърди, че е от опит да се подкупи шефът на Българската агенция по храните, беше разпространен с анонимен имейл.

Автентичността му беше потвърдена пред bTV от единия от участниците в записа - директорът на агенцията Христо Даскалов.

В записа, получен от bTV и други медии по анонимен мейл, се чува разговор между двама мъже, посочени в стенограма като Даксалов и Моллов.

В обяснителна бележка към записа се твърди, че това е неуспешен опит за подкуп към шефа на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов.

Записът изтича близо месец, след като bTV в свое разследване разкри, че българските служби са сезирани за отказан подкуп, свързан с частната лаборатория за контрол на вноса на пункт „Капитан Андреево“. Държавата сметна пропуснати полза за над 200 милиона лева там.

Пред bTV Даскалов потвърди автентичността на записа.

- Да, да, това е моят глас.

- А другият глас на кого е?
- Ами това е на професор Моллов, който е от Пловдив - ректората. 

- Тоест, това е разговорът, за който вие ни разказахте вече почти преди месец?
- Да, да, това е разговорът. 

- Тази „документация“, която се чува да ви подава човекът от записа, какво представляваше?
- Една папка с тези, ластичетата острани, в едно полиетиленово пликче и вътре бяха наредени пари.

- Документи имаше ли?
- О не, не.

Даскалов уточнява, че записът е изпратен на ДАНС и още няколко места след срещата на 19 януари.

Мъж: "Ами виж сега, предназначено е за тебе и аз няма какво да го правя. Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой. Аз съм никой, в случая само предавам. Това е за добро отношение, за да не изнасилваме нещата повече и то може да е регулярно".
Даскалов: "А не, не, не!"

- Имате ли представа откъде е изтекъл сега този запис?
- Аз съм го предоставил на няколко места. От тук нататък само мога да гадая. 

Професор Моллов е настоящ ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той е бивш директор на Агенцията по безопасност на храните. През 2015 г. бизнесмен обяви, че са му искани 10 000 евро на месец такса спокойствие. 

БАБХ отрекоха подобни практики, но Пламен Моллов беше отстранен от поста. За последно той се появи в публичното пространство като съучредител на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев. 

Потърсихме Моллов за коментар, но телефоните му бях изключени. Той обаче разпространи писмена позиция по случая.

„Фалшиви новини, политически внушения и манипулации не бих коментирал. Управляващите видимо се намират в каскада от скандали и затъват в кризите, които сами създадоха... За съжаление, след неуспялата съдебна реформа и опитите от последните седмици за прокарване на "мракобесно" законодателство, сега сме свидетели на подобни методи за очерняне на политически опоненти“, се казва в позицията му.

Целта според Моллов е отклоняване на вниманието от неспособността на държавното управление.