Стопанинът на хижа "Тевно езеро", обвинен в побой от студенти, е проявявал агресия и преди. Това разказаха пред bTV планинари, които твърдят, че преди години са били нападнати от него без причина.

Снимка: bTV


Историята на младежите от Шумен много напомня на тази на Ралица Цветкова и Ивайло Начев от преди 13 г. Още тогава те дават гласност на случка край хижата, в която са нападнати и бити от стопанина и негови познати.

„Непредизвикана агресия, нападение на хора, разбити глави. При положение, че ние още преди години сме информирали всички възможни институции. Очаквахме, че това няма да се повтори“, разказа Ивайло.

Снимка: bTV

През 2008 г. двамата и техни приятели, по тъмно, търсят подслон в "Тевно езеро" след часове преход. Иван Дрънков им отказва, а когато разпъват палатките, за да се предпазят от проливния дъжд, са нападнати.

Снимка: bTV


Пострадалите подават сигнал и в прокуратурата, и в Българския туристически съюз (БТС), а Дрънков е отстранен временно. След няколко месеца разследване, прокуратурата отказва да образува дело, защото имало две версии за случилото се. Пред разследващите хижарят твърди, че групата дошла в хижата с наранявания от падане, а той само ги приютил. Днес телефонът му бе изключен.

Изпълнителният секретар на БТС чака съд или прокуратура да се произнесат и затова засега не се вземат мерки спрямо хижаря.

Според министъра на туризма това е частен случай.

Снимка: bTV


„Бих го посъветвала да се извини. Недопустимо е по този начин да реагираме, особено пък в планината“, каза Стела Балтова.

Министерството на туризма е започнало проверка. Не е ясно кой я прави и кога ще приключи.