bTV разказа за група младежи, които са били нападнати от хижар в заслон "Тевно езеро" в Пирин. Според  студентите от Шумен те са станали жертва на непредизвикана агресия от страна на стопанина на заслона и са били принудени да търсят ново място за нощувка посред нощ.

Хижарят твърди, че не ги е удрял. Оказа се обаче, че и други планинари през годините са подавали сигнали за агресия от страна на хижаря.

Ралица Цветкова и Ивайло Начев разказаха в „Тази сутрин“, че през 2008 г. са били нападнати на същото това място от същия човек.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава те и още двама души – съпругът на Ралица и приятелката на Ивайло, правили преход от хижа „Вихрен“ до Тевно езеро. Времето било лошо, валяло дъжд, но когато стигнали до заслона „Тевно езеро“, стопанинът му, отказал да ги настани, защото нямал места. По думите на Ралица в заслона била настанена компания от негови гости. Не им позволил и да бивакуват до хижата.

Те се съобразили и въпреки лошото време, разпънали палатките си по-далеч, но били събудени през нощта от удари по палатките си. Мъжете от заслона и хижарят дошли и започнали да налагат Ивайло и съпруга на Ралица с тояги. Ивайло паднал след втория удар, а главата на мъжът на Ралица била пукната.

Побоят бил прекъснат и според Ралица извършителите осъзнали какво са направили. Пребитите били приютени в заслона, ако това не се случило, те едва ли щели да оцелеят в бушуващата буря.

Впоследствие те подали сигнал до Българския туристически съюз и жалба в прокуратурата. С тях се свързали и други хора, които имали неприятни преживявания с хижара. По медиите се вдигнал шум и се стигнало до отстраняването на стопанина на заслона, но явно това е било временно, отбеляза Ивайло.

„Абсурдно е това да се повтаря“, смята планинарят, който смята, че БТС дължи обяснение защо хижарят е бил възстановен на своята длъжност.

Вижте целият разказ на Ралица Цветкова и Ивайло Начев във видеото.