Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени. През есента на 2018 г. Първанов си купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева.

Това прави точно по 616 евро на кв. м.

Заместник-министърът е категоричен, че средствата за сделката са прозрачни и законни. Казва още, че в момента живее в имот на същата улица, купен, преди 10 години, също от "Артекс".

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка на bTV в Службата по вписванията.

bTV разполага с ценовите предложения за апартаментите в същата сграда. В офертите, пратени от "Артекс", до потенциален техен клиент, е видно, че компанията продава на много по-високи цени, в сравнение с тези, на които Първанов купува. Преди да го купи, апартаментът на заместник-министъра е предлаган за 330 000 евро. Така Първанов е купил жилището близо три пъти по-евтино, без в сравнението да влизат двата гаража.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Проверката на bTV и „Антикорупционния фонд” показа още, че с апартамент в същата сграда няколко дни по-рано се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той сключил сделка за 132 квадрата плюс гараж срещу 682 евро на квадратен метър.

Жилище в сградата на Цецка Цачева пък си е купил членът на Висшия съдебен съвет - Гергана Мутафова. Тя е купувала срещу 1100 евро на квадрат.

Кой е Красимир Първанов?

От 1990 г. до 2007 г. Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столичн” АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад”.

В периода 2007 г. – 2010 г. е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

От 2010 г. до 2012 г. е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания” ЕАД.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката, сочи биографията му на сайта на Министерството на енергетиката.

Номинацията му за зам.-министър идва от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Тогава председателят на партията Валери Симеонов коментира, че Първанов е предложен за поста заради професионалните си качества. 

През 2011 г. Първанов е уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков.

Тогава Първанов се защити, че е имал мандат за това от Симеон Дянков. В крайна сметка уволнението стана факт.