Собственикът на „Градус“ Иван Ангелов и неговият бизнес отново се превърнаха в централна тема на комисията по ревизия в Народното събрание. След като зърнопроизводителят Светослав Илчовски публично го обвини във връзки с властта и злоупотреби с тях, сега друг бизнесмен директно посочи Ангелов като човека, който контролира целия старозагорски регион.

Павел Стоименов се представи като голям зеленчукопроизводител и зърнопроизводител. Пред депутатите той обясни, че от 2007 г. заедно с брат си започнал да развива дейност в община Стара Загора.

„Сполетяха ни страшно много беди. Тези беди ни дойдоха от един картел, който се казва Г8, който е образуван от много земеделци в Стара Загора с главното ръководство на г-н Иван Ангелов, собственикът на фирма „Градус“, обясни той.

И допълни: „Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя. Офисите ни бяха запалени, беше запалена къщата на една от служителките ни“.

През годините „тази компания Г8“ искала от братята да спрат да купуват земя и да дават по не повече от 20 кг рента на декар.

„Ние започнахме да играем по техните правила до преди месец“, обясни Стоименов, като допълни, че през тази година искали да дават 150-200 кг на декар според земята. „След като обявихме тези неща, веднага дойдоха емисарите на г-н Иван Ангелов“, заяви земеделецът.

Един от емисарите директно им заявил „момчета, този път ще намажете оловото“. Поискали да продадат земята си, при което „фирма на един човек, който се занимава с пещостроенето в тецовете“ се отметнал от първоначално договорената цена.

Стоименов разказа и за незаконни действия срещу фирми, включително срещу неговата собствена – през 2014 г. тя била открадната по електронен път и ръководството на Агенцията по вписванията не пожелало да съдейства въпреки потвърждението от нотариус, че е използван фалшив договор. Така се наложило да се водят дела, а междувременно били разпродадени и имоти.

Бизнесменът разказа за италиански доматопроизводител на име Фабрицио, който по подобен начин бил сменен като управител на фирмата си в Пловдивско от друго лице… което сключило договор с „Градус“ за доставка на слънчоглед. За него авансово била получена голяма сума.

Чуждият гражданин бил принуден да напусне страната.

По същия начин постъпил и гръцкият собственик на транжорна в Луковит, в която нахълтали от ДАНС и обявили, че наличните 100 тона пилешко са със салмонелоза, макар заключението на независима лаборатория да е, че няма никаква инфекция. Наложило се собственикът на фирмата да плаща и специализиран транспорт до екарисаж за 10 лв на килограм.

Павел Стоименов обясни, че се е решил да свидетелства в комисията след участието на Иван Ангелов в предходното заседание.

„Потресе ни държанието на този господин, който беше тук. Провокира мен. Видях, че този тип е арогантен, че държи целия регион в подчинение – след като на най-висше ниво в нашата държава кара нашата държава да бъде подчинена на друга държава: с услугите, които ние сме готови веднага да дадем на друг бизнесмен, вместо да ходи в търговската палата в Анкара или Истанбул да търси помощ…“.