Служители на военния завод „Емко” от Трявна и село Белица излязоха на протест.

В началото на август заради констатирани нарушения лицензът за външно-търговска дейност на фирмата е спрян. Стотици са заплашени да останат без работа.
Около 500 служители на фирмата развяха лозунги и знамена с искане за преразглеждане на решението на Междуведомствения съвет.

В мирното шествие се включиха работници от Трявна, Белица, Монтана и Търговище.

Протестиращите настояват за диалог с институциите. Ако исканията им не бъдат чути протестите ще продължат. Не е изключено да се стигне и до блокиране на „Хаинбоаз”.

От Министерството на икономиката успокоиха, че производството няма да бъде спряно, но уточниха, че нарушения има.

"В складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон да са на едно място. Това е изключително опасно за работещите, въобще и за населението в този регион", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

С тази констатация оръжейниците не са съгласни.

Въпреки това, контейнерите вече са опразнени. От завода настояват за диалог с институциите и "размразяване" на лиценза. В противен случай не е изключено да се стигне и до блокиране на пътища.

Заетите в различните обособени части на завода са близо 1000 души. Ако лицензът на фирмата не бъде върнат, всички те ще останат без работа.

Във връзка със случващото се в „Дунарит” и „Емко” депутатът Делян Пеевски изпрати писмо до медиите, в което отрича да има нещо общо с дружества от военната индустрия.

Военните заводи са застрашени от загуба на лиценз и пазари, а техните директори се сдобиха с обвинения. Притеснени за поминъка си служители от различни обекти в страната излязоха на протест. Според някои медийни коментари всичко това е част от битка за контрола над предприятията, страна в която e и Пеевски.

„Никога не съм посещавал оръжейни изложения в Индия, Судан, Катар, Дубай или където и да е другаде и не съм предлагал „автомати или снаряди“ или каквато и да е друга военна продукция”, подчертава депутатът, като допълва, че сделките в оръжейната сфера подлежат на строг държавен контрол и лесно могат да бъдат проверени.