Онлайн безплатна резервационна система „Преоткрий България” стартира на 1 юни в помощ на туристическия бизнес – хотели и ресторанти, както и българските производители. Това съобщиха на брифинг представители на голяма верига магазини у нас, заедно с министрите Емил Караниколов, Николина Ангелкова и Десислава Танева.

„Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услугата, както и за чужденците впоследствие“, обясни Филип Анастасиу - управител на „Метро България”. По думите му потребителите резервирайки ваканция, нощувка или вечеря, ще бъдат сигурни, че избират да отидат на сигурно място, където е гарантирана хигиената и социалната дистанция. 

Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, посочи и ръководителят на проекта Георги Гъневски. 

Задължително условие е за хотели и ресторанти, които могат да представят офертите си през тази платформа, е да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, които са доставени от български хранителни предприятия и фермери.

Георги Гъневски посочи, че партньорите от бизнеса, които заставят зад тази кампания, ще вложат средства за финансиране на първоначалното зареждане. Това са широка група от компании - международни и български. "Искаме 360 градуса да бъде включен бизнесът, с държавата, в полза на обществото", заяви още той. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че в платформата се предлага и продукт за застраховане.

„Ще подпомагаме производителите, хотелите и ресторантите. Тази година ще разчитаме предимно на българските туристи. Целта е да спечели потребителя и да помогнем на сектора, които в момента изпитват изключителна трудност“, посочи Караниколов.  

При представянето на платформата министъра на икономиката коментира и въпросът с намаляването на ДДС за туризма и дали това е предизвикало конфликт с министъра на финансите.

„Не търсете конфликт в правителството. Работата на финансовия министър е да пази бюджета. Нека там, където е решено, да се направи временна мярка от 9% ДДС, но не бива всеки сектор да каже, че не иска да плаща", посочи Емил Караниколов.

Той каза, че подкрепя по-ниското ДДС като временна мярка за сектора, който понася най-сериозно поражение от пандемията. Според икономическия министър обаче не е редно лавинообразно и други сектори да искат по-ниска ставка или да не плащат ДДС.

Земеделският министър Десислава Танева обясни, че ведомството приветства инициативата. По думите ѝ в партньорството могат да бъдат открити допирни точки, за да бъде предложена на българския потребител почивка при гарантирани здравни и хранителни стандарти.

„Вярваме, че у нас има достатъчно качествена и свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление. Ще се радвам в тази платформа да видим най-добрите хотели, които ще се ангажират да спазват здравния стандарт и предлагат българско традиционно меню и да върнат българските си клиенти“, подчерта Танева.

Тя уточни, че Българската агенция по безопасност на храните ще следи за спазването на хигиенните изисквания.

  • В тъмночервената зона: COVID отделението във Видин работи с един лекар и две сестри
  • Под натиска на COVID-19: Столичната болница „Св. Анна“ е на предела
  • Сигнал за укриване на COVID болни в дом за възрастни в Габровско
  • Зам.-здравният министър: Вероятно ще се въведе "зелен сертификат"
  • 6074 пациенти с COVID-19 са в болница
  • Проф. Ива Христова: Зелен сертификат за вход на обществени места е добра идея
  • Болница „Св Анна“ в София под COVID обсада
  • Над 6000 от заразените с COVID-19 са в болници
  • Бум на COVID-19 в социален дом в Габровско
  • Опашка за антигенен тест за COVID-19 в мобилен пункт в центъра на София