Време е за „Да изчистим България заедно“ – най-мащабната доброволческа инициатива у нас за последните 10 години.

Целите на кампанията са свързани с установяването на добри доброволчески практики и с насърчаването на отговорно отношение и поведение за създаването на една по-чиста и красива среда за живот.

Проследете с нас на живо деня на голямото чистене в този онлайн репортаж! Новата информация е най-горе.

17.09.2023 07:57:16

Колко отпадък събра „Да изчистим България заедно“?

Кампанията „Да изчистим България заедно“ вчера е почистила 5968 локации, включиха се 130 913 доброволци. А събраният отпадък дотук е 2238 т по предварителни данни. 

16.09.2023 22:24:04

Събрани отпадъци от двора на болницата в град Добрич

„Събрани отпадъци от двора на болницата в град Добрич - моят скромен принос към прекрасната ви инициатива“, ни написа в платформата "Аз, репортерът" Ивелина Стоянова по повод кампанията „Да изчистим България за един ден“.

16.09.2023 22:21:08

Скаути очистиха горичка в района на Камбаните

Скаути от "Национална скаутска организация на България" почистиха горичка в района на Камбаните по повод кампанията "Да изчистим България заедно", съобщи Венелин Белев в платформата на bTV "Аз, репортерът".

16.09.2023 21:46:55

Екипът на ДПП "Странджа" събра 80 чувала с боклуци в гората около Малко Търново

Екипът на ДПП "Странджа" се включи в инициативата "Да изчистим България заедно. В гората около Малко Търново са събрани над 80 чувала, пълни с всевъзможни боклуци, оставени от мигранти,  наши граждани и туристи, посочват от ДПП „Странджа“.

Сред най-интересните „находки” бяха 20 чувала с жива вълна, три тоалетни чинии, прозорци, стъклени бутилки и буркани, стотици кенчета и пластмасови бутилки в различни размери.

16.09.2023 19:46:51

„Да изчистим България заедно“: В кампанията се включиха над 130 хиляди доброволци

За 11-та година екипът на bTV партньорите ни от цялата страна и рекорден брой доброволци направихме средата около нас по-чиста и по-красива.

Почистихме и облагородихме 5968 локации. Включиха се над 130 хиляди доброволци, показват предварителните данни до 15:30 часа и без информацията от 7 области. Събраният отпадък дотук е 2238 тона.

16.09.2023 17:18:23

И волейболисти се включиха в "Да изчистим България заедно"

Пример за подражание извън терена. Волейболистите на Левски се включиха в кампанията на bTV – "Да изчистим България заедно".

16.09.2023 16:25:19

Общинската администрация в Ловеч също се включи в почистването

Масово участие на служители от общинската администрация в Ловеч се наблюдаваше по време на акцията „Да изчистим България заедно“, която се проведе на 16 септември 2023 г.

По график бяха почистени публични пространства в кварталите  „Младост", „Червен бряг", „Здравец", „Вароша", „Дръстене",  „Дикисана", „Колю Фичето", „Гозница" и „Продимчец", по пътя от автогара Ловеч към кв. „Гозница" и други изходи на града.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова също се включи в акцията. Нейната група обработи една дълга алея в парка „Стратеш", като я очисти от храсти, сухи дървета и боклуци. „Да се грижим за чистотата в нашия град – това  е традиция, през годините общинската администрация многократно  е давала пример“, каза кметът в края на почистването.

В акцията се включи ръководството на общината и служители от всички дирекции. Работещите в Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества почистиха парка срещу РЗИ. Наемателите на общинското общежитие почистваха в Гозница. На всички участници бяха раздадени чували и ръкавици.

В почистването покрай река Осъм се включиха и децата от центровете, които на финала бяха почерпени.

16.09.2023 16:24:46

Хиляди доброволци чистиха в Благоевградско

За поредна година Областна администрация - Благоевград се включи в най-мащабната доброволческа кампанията „Да изчистим България заедно“, организирана от bTV Media Group.

Днес в 08:30 ч. областният управител Мария Димова и служители на Областна администрация – Благоевград заедно със служители на  РИОСВ - Благоевград,  Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, както и доброволци, граждани и партньори на кампанията, обединиха усилия и разделени на групи почистиха района на Кръста над Благоевград и прилежащите екопътеки, Делвинско дере и района около него, района на „Бистраците“ и устието на р. Четирка.

Служители на Областна администрация – Благоевград, заедно със своите деца, взеха активно участие и показаха съпричастност към опазването на околната среда. Областният управител Мария Димова призова всички присъстващи с усърдие и енергия да се грижат за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

Към 15:30 ч. на територията на областта в инициативата се включиха 3189 доброволци, над 80 фирми, 33 училища, 28 неправителствени организации и бяха почистени 119 места, 11 нерегламентирани сметища и възстановени и ремонтирани 15 съоръжения.

16.09.2023 15:56:13

Над 20 тона отпадъци бяха събрани от горите край Аксаково

Над 20 тона строителни и битови отпадъци бяха събрани в горите в землището на село Климентово, община Аксаково, от служители на ДГС „Варна“ и Община Аксаково, като част от кампанията “Да изчистим България заедно“ на bTV Media Group.

 

16.09.2023 14:59:50

Областната администрация-Русе чисти край реката и в Парка на младежта

За поредна година Областна администрация – Русе е сред основните партньори на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно“ в региона.

Тази сутрин десетки служители от институцията заедно със своите деца се включиха в националната кампания. Бяха сформирани два екипа, като единият чисти по поречието на река Дунав под Речна гара, а другият бе съсредоточен в Парка на младежта.

И двете места не бяха избрани случайно. В района под Речна гара беше премахнато своеобразно незаконно сметище, за което е бил получен сигнал.

Паркът на младежта пък е сред най-предпочитаните места за разходка и отдих на русенци и жителите на региона.

Екипът на администрацията събра повече от 10 чувала. Участниците в кампанията споделиха, че искат да дадат личен пример и да убедят другите в това колко е важно да поддържаме природата около себе си чиста.

16.09.2023 14:55:17

Офицерският плаж във Варна също е чист

16.09.2023 14:52:47

Събрани са тонове отпадъци в община Петрич

От рано сутринта много петричани активно се включиха в почистването на обществени места за разходка и отдих, междублокови пространства, както и покрай основни пътни артерии в града и селата.

Равносметката от акцията „Да изчистим България заедно“ на местно ниво е събрани и извозени до Депото за твърди битови отпадъци 367,64 тона отпадъци.

Дейно участие в кампанията записаха представители на Адвокатска колегия – Благоевград, учители, ученици, кметове на кметства, служители на Община Петрич, на общински дружества, на ПП „Беласица“, неправителствени организации, редица жители на града и селата, които не са безразлични към състоянието на заобикалящата ни среда.

По-чисти са вече пътят до х. Беласица, районът на изхода на Петрич в посока Кулата, крайпътните площи на пътя преди граничния пункт, пътят за Младежки дом и много други площадки и места за отдих в града и селата.

16.09.2023 13:29:21

За първа година летище София се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Над 100 служители на летище София се събраха рано тази сутрин, за да почистят районите пред Терминал 1 и учебния център. Само за няколко часа те успяха да съберат десетки чували с отпадъци, но работата им продължава.

Денонощно от там преминават хиляди хора, но не всички от тях изхвърлят отпадъците си в обозначените места.

Смятам, че всеки трябва да даде своя принос и постоянни усилия за опазването на околната среда. Това е изключително важна инициатива за нашата компания.

Колкото повече хора се включат, толкова по-чиста ще бъде България, казва Димитър Бинев, един от служителите, включили се в кампанията.

Служителите на летище София с радост се включват в инициативата и се надяват трудът им да накара повече хора да полагат грижи за опазването на околната среда.

16.09.2023 13:14:13

Кюстендилско: Доброволци събират разделно боклуците

„За нас е важно да се обединим и да почистим за поредна година България. Така ще имаме по-добро бъдеще не само за нас, но и за нашите деца“, каза Александър, който днес почиства заедно със сина.

Лошото време не отказа доброволците и партньорите на bTV в Кюстендилско. Боклуците там се събират разделно. От крайпътните места освен всичко друго бяха събрани различни вещи, покъщнина, строителни отпадъци.

16.09.2023 13:05:57

Доброволци в Пловдив събраха опаковки, флакони и счупени стъкла

Стотици доброволци почистват парк „Лаута“ в пловдивския квартал „Тракия“. Повечето са излезли с децата си.

„Ние живеем в друг квартал, но избрахме да дойде тук - в парк „Лаута“, защото видимо имаше нужда от почистване. Имаше всякакви отпадъци – големи и малки. Събрахме опаковки, флакони, чипсове, счупени стъкла. Общо взето събрахме каквото можахме“, каза един от доброволците.

16.09.2023 13:05:26

Природен парк "Витоша" също се почиства от боклуците

Десетки доброволци се включиха в почистването Природен парк „Витоша“. Работата продължава в местностите „Ветровала“, „Владайска“ и парк „Дендрариума“.

16.09.2023 12:27:43

Доброволци от сутринта почистват Национален парк "Пирин"

Доброволци от сутринта почистват Национален парк "Пирин". Те се натъкнаха и на странна находка в парка – мивка.

16.09.2023 12:24:49

И във Велико Търново продължаваме с пълна сила!

Слънцето се усмихна на Велико Търново, а студентите му отвърнаха с поздрав и показаха, че заедно могат. Само за два часа районът около великотърновският университет доби нов облик.

Примерът на студентите последваха десетки ученици, родители и учители, които почистиха районите около училища и детски градини. 

16.09.2023 12:21:34

Чистенето по места продължава

Кампанията „Да изчистим България заедно“ обхвана всички точки на страната. По Черноморието се включи и тежка техника.

16.09.2023 11:44:56

Антон Хекимян: Можем да направим България още по-красива

Няма нужда на призоваваме хората, те излязоха днес в ранни зори да чистят и то въпреки лошото време в София. Това каза директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян.

„Много хора излязоха с децата си, защото това е истински празник. Нека не се плашим от дъжда. Нека не се плашим, че няма да можем да изчистим България само за един ден. Със сигурност ние ще я направим още по-красива“, каза още Антон Хекимян пред водещият на „Тази събота“ Митьо Маринов.

16.09.2023 11:39:07

И в Крайморие

Десетки доброволци се включиха в почистването на плажната ивица на неохраняемия Южен плаж “Крайморие”.

 

Вече близо два часа продължава събирането на отпадъци.

 

До момента са събрани предимно пластмасови предмети, гуми, мрежи, въжета и още. 

16.09.2023 11:38:40

Хиляди столичани почистват Ловен парк в столицата

Хиляди столичани почистват Ловен парк в столицата. Сред тях е и едно от любимите лица на българската публика – Владимир Ампов - Графа.

„Обичам България, обичам природата. Трябва да пазим градовете си чисти. Миналата година имах концерт в Русе, но пак се включих в чистенето. Не пропуснах и тази година. Много е вълнуващо“, каза Графа пред журналистът Гергана Венково.

16.09.2023 11:36:58

Доброволци от Тракийския университет в Стара Загора почистиха около общежитията си

16.09.2023 11:34:29

Какво намерихме в морето...

Доброволците на "Да изчистим България заедно" намериха интересни находки в морето край Созопол.

От водите на залива бяха извадени купища автомобилни гуми...

...и цял пластмасов стол!

16.09.2023 11:33:59

„Карлсберг България“ подават ръка на кампанията на bTV

„Пиринско“ и „Карлсберг България“ подават ръка на кампанията „Да изчистим България заедно“.

„Тази година ние стартираме кампанията „Пиринско – чисти планини“ за пръв път и сме изключително благодарни на bTV, че ни позволи да се присъединим към вашата инициатива“, каза Теодор Несторов, който е изпълнителен директор на „Карлсберг България“

16.09.2023 11:26:44

Труднодостъпни места се почистват на брега на Варненското езеро

Почиства се брегът на Варненското езеро, а в акцията са се включили членове на Морския клуб „Приятели на морето“, които почистват труднодостъпни места. 

16.09.2023 11:22:47

Служители на НЕК също се включиха

Те почистиха язовир Кърджали.

16.09.2023 11:19:40

Доброволци чистят Куклен

Доброволци чистят красивото родопско село Куклен.

„Днес сме се събрали с граждани на Куклен и с хора от администрацията. Много бързо преминаваме през локациите. Започнахме от централното дере. Всеки трябва да е отговорен с действията си“, каза участникът от последния сезон на „Сървайвър“ Станилия Стаменова.

16.09.2023 11:14:15

Екоминистърът се гмурна в морето при Созопол и извади гума (СНИМКИ)

Екоминистърът Юлиян Попов се гмурна в морето при Созопол и извади гума.

16.09.2023 11:01:35

Студенти и преподаватели почистват около университета във Велико Търново

Почистването във Велико Търново започна с района около университета в града. По традиция там се събират много млади хора. Мястото се оказа силно замърсено, но в днешната акция се включиха и много доброволци.

„Събрах различни отпадъци – кенчета и всякакви други боклуци“, обяснява Васко.

16.09.2023 10:52:30

Амброво дърво и кедър: Десетки дръвчета ще бъдат засадени по време на "Да изчистим България заедно"

Десетки дръвчета ще бъдат засадени днес по време на кампанията „Да изчистим България заедно“. Първи тази сутрин засадиха своите дървета от вида „Амброво дърво“ екипите на bTV. Дърветата се намират точно пред нюзрума на bTV до Националния дворец на културата.

16.09.2023 10:46:12

Веселина Петракиева: Важно е да живеем в чиста природа

„Важно е да живеем в чиста природа. Тя е както е нашият дом вкъщи. Дъждът не ни плаши“, каза главният редактор на bTV Новините Веселина Петракиева.

16.09.2023 10:33:54

Градският плаж на Царево също е чист

Това са доброволците, които почистиха градския плаж на Царево. 

Сами можете да видите купчината с чували, която събраха.

16.09.2023 10:29:13

И ЦГМ се включиха

Столичният Център за градска мобилност също се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно".

30 спирки на градския транспорт в София са почистени от служителите на центъра.

16.09.2023 10:28:14

Доброволци чистят в най-стария природен парк на Балканите

Доброволци чистят в най-стария природен парк на Балканите в село Железница. След няколко седмици екипът на bTV ще се включи в засаждането на „музикална гора“.

16.09.2023 10:20:33

Какво знаем за тях?

Амброви дървeте са най-новите засаждения, които ще дават сянка и кислород около bTV. Водещи, новинари и редактори засадиха дърветата в градинката зад НДК в рамките на инициативата "Да изчистим България заедно". 

16.09.2023 09:59:02

16.09.2023 09:49:52

Антон Хекимян: В началото почиствахме, сега правим пространството по-красиво

„В началото започнахме да чистим, да извозваме боклуците, но с годините тази кампания прерасна в нещо по-красива – да направим пространството около нас по-хубаво. Това, което правим в момента с всички колеги, е да засадим нашата нова гора“, каза директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян.

 

16.09.2023 09:37:57

"Да изчистим България заедно": Голям музикален концерт на радио N-JOY в Южния парк

Голям музикален концерт на радио N-JOY в Южния парк на голямата поляна.

От 10 до 13 часа всички фенове ще се срещнат с любимите си музикални изпълнители Поли Генова, Графа, Тино, Искрата, Мона, Хрис и Тони Уон.

В рамките на концертата ще има и организирана акция за почистване, част от националната доброволческа кампания "Да изчистим България заедно".

Събитието на радио N-JOY е с вход свободен. 

16.09.2023 09:32:13

Почистването в Созопол: Кораб изтегля по-големите отпадъци от морето

Акция по почистването на пристанището в Созопол. С помощта на кораба на Центъра по подводна археология се изтеглят по-големите отпадъци от морето.

16.09.2023 09:19:57

Чистим България заедно: Какво правят доброволците в Стара Загора?

В парк „Аямзмо“ в Стара Загора голямото почистване вече започна. От рано сутринта ученици от 2-ро основно училище в града се включиха в акцията.

„Утре започва от днес – това е нашата инициатива с децата. Ние желаем да почистим първо отношенията си, а и нашият общ дом. Уютът започва с грижата. Примерът заразява. Детето се учи от дори модели, когато създаваш любов после очакваш любов“, каза учителят Розалина Паскалева. 

 

16.09.2023 09:10:27

Юлиян Попов пред bTV: Трябва да въведем системата – замърсителят плаща

"Трябва да въведем системата – замърсителят плаща, която не е въведена в България. Ние сме единствената страна в ЕС, в която се заплаща на база данъчна оценка, а не на база на това колко боклук си произвел", заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. 

16.09.2023 09:01:59

От стари мебели до кутийки от напитки: Започва почистване и в района на Кюстендил

Акцията по почистването ще започне всеки момент и в района на Кюстендил.

Дерето на река Новоселска се пълно със стари мебели, кутийки от напитки, пластмаса, строителни материали.

Кампанията е част от инициативата “Чиста Струма“.

16.09.2023 08:56:39

Почистването в Благоевград започва от екопътека „Кръста“

Почистването в Благоевград започва от екопътека „Кръста“. Въпреки мъглата там са се събрали десетки граждани. Те почистват едно от най-красивите кътчета на града.  

„Много се радвам, че има толкова много хора, които ще почистват различни места на града и на страната като цяло“, каза Денис Некифоров, който се включва в кампанията за трети път.

16.09.2023 08:49:50

Водещият на „Преди обед“ Петър Дочев ще чисти района около Железница

„Това не е кампания за чистете, а кампания, която ни напомня, че трябва да пазим природата около нас“, каза пред Станислава Цалова водещият на „Преди обед“ Петър Дочев. Той днес е решил да се включи в почистването на района около Железница.

16.09.2023 08:41:38

Димана Банкова: Очакваме силен и ползотворен ден

Очакваме силен и ползотворен ден. Това каза в предаването „Тази събота“ Димана Банкова, който е мениджър на проекта „Да изчистим България заедно“.

„Изключително са вълнуваме от старта на този проект. Вали и ще ни върви по вода. Очакваме да видим ентусиазма на хиляди доброволци, които ще се включат в почистването на планини, национални природни паркове, градски градинки. Ще имаме и подводна акция с водолази. Ще отидем и до засегнатите райони около Царево“, каза тя.

16.09.2023 08:38:12

Акция по почистване и на езерото Панчарево

Акция по почистване и около езерото Панчарево.  

Към чистенето ще се включат бизнес-партньори и волейболисти от „Левски“.

Панчаревското езеро е едно от предпочитаните места около София за това хората да разтоварват от натовареното ежедневие.

16.09.2023 08:27:39

Над 100 доброволци чистят Пирин и Шумен: Как се включи бизнесът в „Да изчистим България заедно“

16.09.2023 08:23:15

Рекорден брой: Близо 12 000 доброволци и 260 маркирани акции за почистване

За втора поредна година в София ще събираме отпадъци разделно и с рециклируеми чували. До момента имаме рекорден брой регистрирани заявки на картата на кампанията. Близо 12 000 доброволци и 260 маркирани акции за почистване.

Не забравяйте да се отбележите и вие на картата на сайта dobriatprimer.btv.bg.

16.09.2023 08:17:50

Йорданка Фандъкова: Ще засадя чинар, защото това е любимото ми дърво

„Столична община беше първата преди 11 години, която прегърна идеята на bTV за тази доброволческа инициатива – тогава тя се казваше „Да почистим София за един ден“. След това прерасна в национална инициатива. Ето защо поздравявам телевизията за тази инициатива, която привлече хиляди доброволци“, поясни тя.

Инициативата „Гора в квартала“ е на столичния кмет. А самата Йорданка Фандъкова сподели, че ще засади чинар, защото това е любимото ѝ дърво. Като цяло обаче ще бъдат засаждани различни дървета, стана ясно от нейните думи.

16.09.2023 08:17:14

Почистват няколко плажа в Созопол

Ще бъдат почистени няколко плажа в Созопол и акваторията на пристанището, съобщава водолазът Найден Найденов по повод най-мащабната доброволческа инициатива у нас за последните 10 години кампанията „Да изчистим България заедно“.

16.09.2023 07:51:26

Почистването в Монтана започва от градския парк

Почистването в Монтана започва от градския парк, където доброволците вече са напълнили „Шишеяда“ със смачкани пластмасови бутилки. Там вече има много цветни и надъхани хора от клуб „Монтана на токчета“, от риболовния съюз в града, от „Ротари клуб - Монтана“ и други организации и фирми.

15.09.2023 16:12:29

15.09.2023 16:12:05

15.09.2023 16:11:45

15.09.2023 16:11:25

"Без гора и вода няма да ни има и нас":

За трета поредна година децата от клуб "СОП, спорт и самбо за развитие" ще се включат в инициативата на bTV "Да изчистим България заедно" на 16 септември. С тях тренира и любимият талисман на децата Зеленко.

С усмивки и прегръдки той се включи в тренировката на децата със специални образователни потребности. И тази година те ще очакват да го видят отново по време на голямото чистене през септември. Децата от клуб "Соп, спорт и самбо", които вече са се включвали с треньора и родителите си в кампанията "Да изчистим България заедно" разказват, че обичат да виждат природата чиста и затова отстраняват боклуците, които виждат.

15.09.2023 16:10:46

Готови сме!

Емблематичната кампания на bTV Media Group - „Да изчистим България заедно“, тази година ще се проведе на 16 септември. bTV заедно със своята партньорска мрежа ще обединят усилия отново в името и на каузата за опазване на природата.