В края на миналата седмица психотерапевтът, журналист и писател Виргиния Захариева осъмна с "новината", че тя е жената на бизнесмена Васил Божков. Нейни снимки са публикувани като илюстрация на публикации, в които се разказва за лице на име Елена Динева. При търсене в „Гугъл“ за жената до бизнесмена, отново се появяват нейни снимки.

Сюжетът, макар на пръв поглед да е повече от нелеп, е поредна илюстрация за това колко лесно хората се подвеждат от фалшиви новини и колко е важно да се информираме от професионални медии, а не от сайтове и профили в социалните мрежи, зад които стои незнайно кой.

В студиото на "Преди обед" Виргиня сподели, че е разбрала за недоразумението от свои приятели, които се пошегували с нея, че вече е милионерка.

„В четвъртък вечерта, докато готвех лекцията за моите студенти, ми изпратиха линк от един сайт с въпрос какво става. Веднага започнах да звъня и да проверявам. Издирих телефона на собственичката на медията, тя се извини. Сигнализирах във „Фейсбук“ и започнах да откривам още десетки линкове със своето лице“, обясни Виргиния.

По думите ѝ дори се е стигнало до заплахи, за да бъдат свалени нейните снимки. Тя сподели, че за 24 часа животът ѝ се е превърнал в ад.

Тя определи като непрофесионално и недопустимо медиите да не проверяват лицето, зад което стои дадено име.

„Съветват ме да се появявам по-често в медийното пространство, за да започне „Гугъл“ да генерира моята снимка. Цял живот си правил скъпи избори, за да се превърнеш в човека, който си и накрая идва някой и ти открадва лицето“, сподели Виргиния.

Журналистът обясни, че тази грешка и свързаното ѝ с човек, който се издирва може да ѝ коства не само загуба на приятели, но и обществено доверие.