Окончателно - отпадат таксите за детските ясли и градини. Депутатите гласуваха от 1 април ползването на тези заведения да бъде безплатно за родителите.

Павлинка е майка на две деца. След като големият ѝ син две години не е приет в детска градина, сега успява. Но дъщеря ѝ не се класира и с отглеждането се ангажират родителите. Павлинка приветства отпадането на таксите, но само за градините извън София.

"Специално за град София, ще стане нещо ужасно. Всеки ще си пуска детето на градина, ще отсъства, ще се носят бележки. Накрая децата, нуждаещи се от място, на работещи родители, ще останат неприети. По-добре тези пари да се вложат в строителство", допълни жената.

"Таксата се заплаща за присъствието на детето, тоест 60 лв. е за целият месец, предучилищна - по 56 лв. Има семейства, за които това ще бъде облекчение.
За родителите е важно да знаят, че няма да заплащат таксите, а ние, директорите, ще направим всичко възможно да поискаме достатъчно пари за безопасни условия за децата", коментира директорът на ДГ "Брезичка" Иванка Харбалиева.

В момента компенсации от 291 лв. се отпускат за деца над 3-годишна възраст. Родители на деца, които не са приети в държавна детска градина и са записани в частна, ще могат да се възползват от средствата, ако общината не е предложила друго равностойно място.

След класирането през месец май миналата година се оказа, че за над 10 000 деца няма места в детски градини и ясли в София. Това провокира серия от протести. Сега неприетите деца в София от 3 до 6 г. са 2120.

Строят се 16 градини и ясли и за още 18 има проектна готовност.