Ваучерите за храна да се облагат с ДДС - това решиха депутатите на първо четене в парламента, пише БНР.

Промяната идва заради изискване в евродиректива, заради която страната ни е заплашена със санкции.

Предложението на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.

От мотивите става ясно, че ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От партия „Възраждане“ се възпротивиха на тези промени.

„Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите“, заяви Цончо Ганев.

„Естествено, че трябва да защитаваме националните интереси, но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали“, каза от своя страна Любомир Каримански от „Има такъв народ".

Народните представители гласуваха и други промени в Закона за данъка върху добавена стойност - да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили.

Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Към момента ваучерите за храна са вид данъчно облекчение за работодателите при плащане на възнаграждения. 

Според експертите при облагането им финансово засегнати ще са фирмите издатели на ваучери, а не служителите или крайните търговски потребители. Работодателите ще бъдат натоварени с повече бюрокрация.

„Работодателят обикновено като ви плаща заплатата, трябва да плати върху нея и данък и осигуровки, ваучерите са този елемент от заплатата, който може да бъде платен без тези данъци и осигуровки. Всъщност голямата промяна с въвеждането на ДДС ще бъде чисто административното обслужване на тези ваучери“, коментира за бТВ икономистът Стоян Панчев.