Седем партии влизат в 48-ото Народно събрание. Това показват данните от 100% обработени секционни протоколи в ЦИК. Те са същите като в 47-ия парламент, но на мястото на „Има такъв народ“ влиза „Български възход“.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с резултат 25,33 на сто, или 634 хиляди гласа. Втори на вота са от "Продължаваме промяната". За тях са гласували 20,2 на сто. Разликата между двете партии е около 5 процентни пункта или около 130 хиляди гласа.

Снимка: bTV

Трети по резултат са от ДПС. За движението са гласували 13,76 на сто от избирателите.

Възраждане“ е четвърта политическа сила. Партията с лидер Костадин Костадинов събира гласовете на 10,17%.

БСП остава пета на изборите. Социалистите са подкрепени от 9,3%. „Демократична България“ събира гласовете на 7,44 на сто.

Български възход“ на Стефан Янев ще е най-малката партия в бъдещото 48-о Народно събрание. Формацията е подкрепена от 4,62 на сто.

Снимка: bTV

Под прага за влизане в парламента остава „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. За партията са гласували 3,83%.

„Изправи се, България“ е избрана от малко над 1% от гласувалите. ВМРО остава под единия процент. За воеводите са гласували около 20 хиляди българи.

Кой колко депутати ще има в парламента?

Отговорите научаваме от прогнозата на база резултатите на Централната избирателна комисия, направена специално за bTV от нашите партньори от агенция Маркет ЛИНКС.

По техните сметки най-много депутати ще имат ГЕРБ - 67 места. „Продължаваме промяната“ вероятно ще имат 53 депутатски места. „Движението за права и свободи“ ще бъде представено в новото 48-о Народно събрание от 36 души.

Очаква се „Възраждане“ да е с четвъртата по големина група - от 27 народни представители. Депутатите на БСП ще са 25. „Демократична България“ ще има 20 места.  

Новата партия в парламентарния ни живот ще е "Български възход". Формацията на Стефан Янев ще има 12 депутати.

Първите резултати на изборите бяха обработени още късно снощи, днес в ранния следобед стана ясна и пълната картина на вота зад граница.

Ето как са гласували сънародниците ни в чужбина:

Първи са от ДПС. Движението е подкрепено от близо 55 хиляди души, като по-голямата част от тях са от секциите в Турция.

На второ място е "Продължаваме промяната". За партията са гласували 38 хиляди българи зад граница. Много от гласовете идват от Германия, Великобритания и Съединените щати.

"Възраждане" е трета сила в чужбина. 3300 българи са гласували за партията на Костадин Костадинов в секциите в Испания и така там тя е първа сила. Формацията получава много гласове и от Германия, и Великобритания.

Следват "Демократична България", ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ".

А кои са партиите с най-сериозен отлив и прилив на гласове? 

За "Продължаваме промяната" сега са гласували близо 170 хиляди души по-малко спрямо вота през ноември миналата година. Партия "Възраждане" от ноември до днес пък е добавила гласовете на 127 хиляди души в електората си.