Над 50 000 души са гласували в Турция. Очакванията за подобряване на рекорда от 90 000, който беше постигнат през ноември 2021 г., не се оправда, въпреки че избирателните секции бяха 166 на фона на 122 през ноември.

През целия ден избирателната активност беше по-скоро умерена, а в края на деня се увеличи. В крайна сметка се стига до тези около 50 000 гласа.

В Турция на второ място след ДПС е „Български съюз за директна демокрация“, а при по внимателен прочит на протоколите става ясно защо това се е случило. Това е партия, която е номер 2 в бюлетината. ДПС беше с номер 1. Предполага се, че част от избирателите без да искат, несъзнателно са натиснали 2 вместо 1.

Това, което направи впечатление във вчерашния ден, може би не е твърде ново и в други избори го виждаме в Турция. Това са хората, които не разбират и не знаят български език. Те получаваха помощ от членовете на секционните избирателни комисии, които най-малкото виждаха за кого гласува въпросният избирател. В много от случаите дори натискаха буквално тъч дисплея на машината за гласуване.

Член на СИК в Турция помага на гласоподавател

След като екипът на bTV поставя въпрос за инструкциите към гласоподавателите в секцията в квартал „Кестел“, скоростта на гласуване рязко намалява. До 17 ч. там са пуснати над 500 гласа. „Кестел“ е една от 40 секции в Бурса. 

Възрастните хора имаха затруднения при гласуването с машини и търсеха помощ от членовете на комисиите. Но помощ беше възможна и без да се намесва в избора на хората.
 
Най-активни и на тези избори в Турция бяха възрастните хора.