Когато се провежда референдум и гражданите не му обърнат внимание, те не само обръщат гръб на темата, но и с пасивността си ерозират легитимността на похвата референдум. Това заяви в студиото на „Лице в Лице” по bTV политологът Огнян Минчев.

Според него въпросът, който ще се обсъди на предстоящия референдум - дали да се въведе електронно гласуване, е важен и хората трябва да изразят позициите си. Само чрез активно гласуване може да се утвърди референдума като средство за определяне на обществената позиция.

По думите на Минчев има много аргументи „За” и „Против” електронното гласуване. Един от основните доводи в негова подкрепа е, че по този начин ще се даде възможност на диаспората от близо два милиона българи, които живеят в чужбина, да се „завърнат” в обществения живот на страната. Минчев подчерта, че имаме нужда от тези българи, защото без тях се стеснява демографския профил на избирателите. С интереса си и участието си, те биха могли да придадат нов тласък на българския политически живот.

Създава се впечатление, че повечето аргументи „Против” електронното гласуване остават в сферата на технологията и организацията – гаранцията за тайната на вота ще бъде запазена, допълни още политолога.

Минчев напомни, че се забелязва по-ниска избирателност при изборите за местна власт. Политологът напомни, че да се гласува е граждански дълг на всички хора. Минчев призова всички да гласуват на референдума.

Той коментира слуховете, че гласуването с четири-пет бюлетини може да затрудни някои избиратели. Според него през последните двадесет години това не се е случило и няма повод за притеснение и сега.

Запитан какво мисли за нашумелия казус с изпяването на песента за Райна Попгеоргиева на турски, Минчев заяви, че скандалът с песента е демонстрация на арогантност. По думите на политолога това е един много непочтен начин да се циментират двата електората по етнически признак.

Политологът Огнян Минчев изрази съмнение, че ще има значително преконфигуриране на управляващата коалиция. Според него не може да очакваме смяна на коалиционния формат след местните избори.