Българска следа в италианската мафия. Българката Живка Димитрова беше арестувана заедно с още стотици сътрудници в три страни на най-мощната италианска групировка „Ндрангета”. Сред арестуваните има и полицаи и политици.

Снимка: btvnovinite.bg

Властите в Италия посочват акцията срещу организираната престъпност като втората най-голяма в историята. Операцията започва в ранните часове на деня в 12 области на Италия. Наречена е „Прераждане”.

Общо разследваните са над 450 души. Иззети са активи за 15 милиона евро.

Снимка: btvnovinite.bg

Между арестуваните са кмет, политици от „Форца Италия”, висши полицейски офицери, юристи, адвокати, счетоводители и членове на масонски организации. В списъка със задържаните фигурира името и на една българка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Арести, по искане на италианските власти, на територията на България не са извършвани, съобщи вътрешният министър. По думите му засега от Рим не са искали съдействие от нас.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те ни увериха, че няма данни за български граждани. Не знам по каква причина името на България съществува в тази операция, но това е официалната информация по официален път”, заяви българският вътрешен министър Младен Маринов.

В италианското официално искане за налагане на мерки за неотклонение обаче откриваме български гражданин - Живка Димитрова. Тя е обвинена заедно с италианец на име Никола Бонавота. 

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата са работили по една и съща криминална схема, с морално и материално сътрудничество между двамата с цел да избегнат мерките, поставени от Закона за закрила на имуществото.

„Бонавота Никола, ефективен собственик на предприятието, описано по-долу, е делегирал по фалшив начин на Димитрова Живка формалната собственост на търговската дейност „Кафе Сублиме".

Това е сторено с цел улеснение на асоциация от „Ндрангета” и се вижда от приложените документи.

Живка Димитрова, която живее в градчето Сант Онофрио е под домашен арест, сочи документът. Родена е в България и е на 38 години. А преди час МВР също потвърди за ареста.

В късните часове днес, по международните канали за полицейско сътрудничество и обмен на информация в МВР са получени данни за задържана при операция в Италия българска гражданка. Към момента не се предоставя допълнителна информация, тъй като действията по разследването са в ход.

„Това е второто най-голямо разследване след "Макси-Прочесо" в Палермо от 1986 до 1992 г., извършено от Фалконе и Борселино. Епицентърът е Вибо Валенциа, но е засегнало арести в цяла Италия”, заяви Никола Гратери, прокурор „Антимафия” в Италия, пред bTV.

Базираната в Калабрия престъпна група „Ндрангета” стана известна през миналото десетилетие като най-мощната престъпна групировка в Италия.

Още един детайл за мащабността на „Ндрангета” - през 2008 г. оценката на Европол я нарежда като една от най-богатите и могъщи организирани престъпни групи в света, разполагаща със състояние от около 55 млрд. долара.