Политици, адвокати, счетоводители и държавни служители са сред 334-мата задържани по време на голяма операция срещу италианската мафиотска организация ндрангета, съобщава агенция АНСА. Има арести и извън страната, включително на територията на България.

Най-известният задържан по време на акцията е бившият депутат от „Форца Италия” (на Силвио Берлускони – б.р.) Джанкарло Пители, като той е обвинен във връзки с мафията. За търговия с влияние в Калабрия е разследван функционер на Демократическата партия. Още десетки хора се издирват.

Някои от заподозрените са били арестувани на територията на Германия, Швейцария и България.

Операцията е насочена срещу клана Манкусо ди Лимбади, който е свързван с убийства, изнудване, присвояване на активи, пране на пари и т.н. Иззети са около 15 млн. евро, като акцията продължава в още голям брой места в Италия. Военни части съдействат на правоохранителните органи.

Общо разследваните са над 450, като някои от тях са били локализирани и арестувани в Германия, Швейцария и България в съвместни действия с местната полиция след европейска заповед за арест, издадена от властите в Катандзаро, Калабрия.