Официално Сотир Цацаров депзоира оставката си като председател на КПКОНПИ в деловодството на Народното събрание. Той е направил това тази сутрин, като е посочил дата 1 март.

Докато властта чака дали ДАНС ще предаде казуса му на прокуратурата, Цацаров е сезирал обвинението с искане да бъде проверено собственото му поведение и дали е извършил престъпление. Повод за това е интервю на премиера Кирил Петков в ефира на bTV, който заяви, че от действията на Цацаров са “настъпили определени последици”.

В същото време - първи коалиционен съвет, на който четирите партии обсъждат как да променят съдебната система. Очаква се тяхното решение да бъде оформено като законодателно предложение и освен освобождаването на Цацаров да предвижда и разделянето на КПКОНПИ на две части.

През 2017 г. бизнесменът Георги Гергов кани на среща в ЦУМ бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Идеята била на Дончев, който дошъл с документи, твърди Гергов.

„В папката бяха три листа, главният прокурор ги взе и каза- ама чакай, това е частен случай, аз тука не мога да се намесвам. Може ли да ги задържа? Може. Той ги взе и си ги прибра в джоба си“, заяви през 2017 г. Гергов.

От своя страна, бизнесменът Сашо Дончев тогава обяви, че Цацаров е бил там в лично качество.

Срещата в ЦУМ предизвика и политически трус. Гергов загуби позиция в ръководството на БСП и обяви, че и Нинова се е срещала с Цацаров.

„Няма да позволя върху БСП да се слага петно заради лични действия“, заяви също през 2017 г. Нинова.

Тя потвърди думите на Гергов, че се е срещала с главния прокурор Сотир Цацаров, но това се случило официално, в приемната му, а не в сградата на ЦУМ. Тогавашният премиер Борисов пък защити Цацаров.

"Защо са били там, защо са го викали, какво са му давали, какво са искали от него, преди това имали ли са други „червени лидери“ срещи с него? Надявам се, че той някога ще отговори", заяви тогава Борисов.

Той отговори месеци по-късно и обяви, че „ЦУМгейт“ е сценарий за отстраняването му „на много хора, за които действията на прокуратурата в момента са неудобни, включително и в сферата на енергетиката.“

Цацаров допълни преди дни, че там от него е било искано да упражни влияние по отношение на проверка, което отказал.

Сотир Цацаров е обжалвал отнетия му допуск до класифицирана информация пред Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), защото счита, че е неоснователно. Решение от комисията се очаква да се произнесе в законовия двуседмичен срок.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!