Оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е депозирана в деловодството на Народното събрание тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

Той е направил това тази сутрин, като е посочил дата 1 март. Очаква се Цацаров да обяви мотивите си едва след като оставката му бъде гласувана и приета от депутатите.

На 13 януари Цацаров изненадващо съобщи, че напуска поста председател на КПКОНПИ до 1 март.

До тази дата той е длъжен да внесе годишния отчет на комисията в парламента. От своя страна антикорупционната комисия в Народното събрание е длъжна да го изслуша и да се изкаже по доклада.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Той довърши мандата на предишния председател Пламен Георгиев. Пълният мандат на шеф на Антикорупционната комисия е шест години.

В КПКОНПИ Цацаров ще бъде запомнен с поредица от запори на дружества и парични суми, както и на имоти на Цветан Цветанов, Васил Божков и Иво Прокопиев. Напоследък няколко кметове и в София, и извън столицата бяха дадени на прокуратурата от Цацаров за извършени престъпления за обществени поръчки с градския транспорт.

Седем години преди това Цацаров беше обвинител номер едно. Той предаде предаде поста на Иван Гешев на 19 декември 2019 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!