Областната дирекция по безопасност на храните във Варна апелира към стопаните за доброволно изколване на животните в трикилометровата зона около големите свинекомплекси в областта и прибиране на месото във фризери.

Идеята е по този начин да се постигне превенция от африканска чума по свинете. Това съобщи днес директорът на ОДБХ д-р Златина Димова, която участва в заседание на областната епизоотична комисия.

Тя уточни, че засега трикилометровата зона около свинекомплекса в село Слънчево е свободна от прасета, отглеждани в заден двор. Около другите големи свинеферми в селата Брестак, Игнатиево и Любен Каравелово също се колят животни, а целта е депопулация около големите комплекси.

Доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет посочи, че стопаните не трябва да крият животните си и при някакви съмнения за здравословното им състояние трябва да информират ветеринарен лекар или кметовете.

Той коментира, че африканската чума по свинете е ново заболяване за страната ни и нямаме опит в справянето с него.

Филипов отбеляза, че все още не се знае със сигурност как е навлязло заболяването в свинекомплексите, които имат високо ниво на биосигурност.

Специалистът припомни, че човекът пасивно също може да внесе заболяването по различни начини - чрез дрехи, автомобили, обувки и други.