Мораториум върху действията на кабинета „Борисов 3“ и изслушване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища са част от темите, по които работи Народното събрание днес.

От БСП обявиха, че решението за мораториум е закъсняло, защото голяма част от назначенията в администрации и бордове са факт. От „Изправи се! Мутри вън!“ също представиха своя проект.

Снимка: btvnovinite.bg

„Развързваме ръцете на всички редовни и служебни министри да започнат отново тези конкурси, за да имат възможност експертите да заемат тези позиции и съдът да се произнесе“, каза председателят на ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Двата проекта бяха обединени в правната комисия на Народното събрание, но от ДПС изразиха съмнения, че мораториумът може да се окаже противоконституционна мярка. Според „Демократична България“ обаче проектът отговаря на изискванията на Конституционния съд.

Снимка: btvnovinite.bg

Според лидера на левицата Корнелия Нинова аргументите на ДПС не са свързани с Конституцията.

„Онзи ден пред всички камери се проведе арогантен и нахален разговор: „Оттегли това предложение, ще те подкрепим, защото има няколко обществени поръчки и концесии на плажове“. Това беше реплика на Йордан Цонев и в скандал му казах: „Кой си ти, че ще командващ в БСП“. Уважаеми граждани, пета година Ви декларираме и доказваме, че не сме част от задкулисието“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.    

Йордан Цонев от ДПС отрече: „Аз тогава казах, че сега и веднага има само вкъщи. В българския парламент сега и веднага няма. Не съм изненадан от г-жа Нинова – да излезеш от яростна опозиция с 50 на 100 по-малко депутати – това е оценката на хората за техния лидер“.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Има такъв народ“ подкрепиха мораториума. „„Някои колеги тук умират да останат в този парламент на всяка цена, каквато и да е тя. Дали ще имаме служебен кабинет, дали ще върнем мандата, или ще направим правителство, ще видите съвсем скоро", заяви председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов.

От ГЕРБ определиха предложението като популистко. „Ако искате да спрете всички сделки и назначения трябва да направите правителство, а не да занимавате България час и половина с неадекватни изказвания“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

По-късно от партията обявиха, че ще дадат мораториума на Конституционния съд, защото според тях чрез него се блокира работата на всички общини, включително и на Народното събрание.

Парламентът гласува промени в правилника си, с които да вика най-малко веднъж на три месеца главния прокурор за отчет на борбата с корупцията и престъпността. По предложение на Хамид Хамид от ДПС, се прие и ръководителите Върховния административен съд и Върховния касационен съд също да бъдат викани за изслушване.  

Именно втората част на предложението предизвика напрежение в пленарната зала.

Снимка: btvnovinite.bg

„Видя се мнозинството на главния прокурор. Искам да попитам колегите от ГЕРБ: „Защо във вашата програма се предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет?“. Продължавате да хибридизирате съд и прокуратура, за да може да обосновавате възможността на главния прокурор и членовете на ВСС от прокурорската колегия да се месят в работата на съда“, заяви председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората не са разбрали какво са гласували. Ние ще подкрепим главния прокурор да дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание“, отговори Хамид Хамид от ДПС.

Председателят на БСП Корнелия Нинова също отговори на Христо Иванов: „В предишния парламент създадохме Комисията за изслушване на главния прокурор в Парламента и когато г-н Гешев дойде – гласувахме „против“ доклада му и в очите, оттук, му поискахме оставката. Не манипулирайте! В 45-ото Народно събрание също искаме оставката и ще гласуваме да идва на изслушване и г-н Гешев“.   

От „Демократична България“ поискаха да се гласува само тяхното предложение – за изслушване на главния прокурор, без шефовете на върховните съдилища. То обаче не беше прието от народните представители.

Поправките в правилника на Парламента предвиждат още законите да бъдат гласувани минимум от 121 депутати. Народните представители решиха още да отменят великденската си ваканция и да върнат блиц контрола за министри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!