Обвинение за бившия кмет на Варна Иван Портних и още двама за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата тръбата за отпадни води. Това съобщиха от Окръжната прокуратура.

От Портних се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това е довело до вреди за околната среда, посочват от още от прокуратурата.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Аварията възникна през август 2019 г., когато кораб скъса тръбата и месеци наред отпадни води се изливаха в езерото. Тогава се оказа, че тръбата, изградена през 2009 г. с европейски средства, не е била вкопана в земята, както е по проект, а само е била положена по дъното.

„Тази тръба нито съм участвал в проектирането, нито в избора на изпълнител, нито в строителството ѝ, нито в приемането ѝ, на нито един етап, просто защото тогава не съм се занимавал изобщо с политика. А след това съм направил всичко необходимо и възможно този проблем като възникна, да бъде решен. В този смисъл съвестта ми е чиста“, каза Иван Портних, бивш кмет на Варна.

Той е подведен под отговорност и за това, че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа, от което е последвала щета в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Другите обвиняеми за замърсяването са Ботьо Т. - управител на "БТ-Инженеринг" ЕООД. Компанията е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била сред членовете на Държавната приемателна комисия на проекта за изграждане на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, за която предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома, припомня обществената телевизия.